Zapraszam do upieczenia ciasta dyniowego z bakaliami 🙂 Przepis można równie dobrze użyć do zrobienia ciasta marchewkowego.
Składniki:
- 4 jajka
- 1,5 szkl. cukru
- 3 szkl. mąki
- 2 szkl. utartej dyni lub marchewki
- 1 szkl. oleju
- 1 czubata łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- garść rodzynków i orzechów
Wykonanie:
Na początku przygotować dodatki do ciasta: dynię lub marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach, taką ilość, aby otrzymać 2 pełne szklanki dyni lub marchewki.
Garść rodzynków sparzyć wrzątkiem, odcedzić, wyłuskane orzechy utłuc tłuczkiem na drobno lub posiekać nożem.
Jajka, cukier i olej zmiksować na puch. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy (cynamon i przyprawę do piernika), wszystko razem zmiksować. Następnie dodać utartą dynię lub marchewkę i bakalie. Wszystko wymieszać łyżką (nie miksować). Ciasto wyłożyć na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 45-50 minut w temp. 175°C.
Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków i smacznego! 🙂
Zobacz również moje poprzednio upieczone ciasta z dyni:
Pani Haniu zrobiłam wczoraj ciasto marchewkowe wg Pani przepisu do przedszkola i Panie były zachwycone, że takie smaczne ciasto. Dziękuję za super przepis na blogu, pozdrawiam 🙂
Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało 🙂 Zachęcam do upieczenia ciasta dyniowego z tego przepisu, smakuje równie pysznie, pozdrawiam