Dla zwolenników dań jednogarnkowych forszmak będzie pysznym i szybkim w wykonaniu daniem. Świetna potrawa, która zastąpi danie obiadowe, sprawdzi się na ciepłą kolację, ale równie dobrze nada się na jesienny imprezowy stół 🙂 Polecam!
Składniki:
- 1 kg dobrych gatunkowo, cienkich parówek
- 1/2 kg pieczarek
- 4 duże cebule
- 4-5 kiszonych ogórków
- 1 czerwona papryka
- 3 łyżki musztardy
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki mąki na zasmażkę
- rosół lub kostka rosołowa
- olej
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
Wykonanie:
Na rozgrzanym oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pokrojone na pół plastry pieczarki, wymieszać z cebulą i podsmażyć. W tym czasie pieczarki puszczą swój sok, lekko go odparować. Następnie dodać ukośnie pocięte parówki, na 2-3 cm kawałki. Podlać rosołem lub bilionem z kostki rosołowej. Od tej pory gotować danie pod przykrywą. Dodać pokrojone w kostkę ogórki kiszone i paprykę, wymieszać i pogotować. Na patelni zrobić zasmażkę z mąki i oleju, dodać do potrawy. Uzupełnić danie musztardą i doprawić do smaku. Chwilę pogotować dla dobrego połączenia się wszystkich składników forszmaku.
Z podanych składników wychodzi dość spora porcja forszmaku. Można go ugotować z połowy porcji lub zamrozić w pojemnikach. Jedno gotowanie, a na pewno świetnie się sprawdzi w chwilach nagłego głodu 🙂
Danie gorące, szybkie i sycące, w sam raz na jesienne, chłodne dni 🙂