Ostatnimi czasy więcej czasu spędzam w kuchni, a to za sprawą… pierogów. Wkręciłam się w ich lepienie 🙂 Dziś zaserwowałam domownikom pierogi z mięsem, posypane cebulką podsmażoną na maśle lub, jak kto lubi, ze skwarkami. Pierogi świetnie sprawdzą się jako główne danie obiadowe lub podane na ciepłą kolację. Przygotujmy ich dużo więcej, zamroźmy, a ponowny obiad będziemy miały z głowy. Gorąco polecam 🙂
Na farsz wykorzystałam zamrożone mięso ze świątecznego rosołu, czyli wołowinę i drób, którego w święta nikt nie miał ochoty jeść.
Składniki na podstawowe ciasto pierogowe:
- 500 g mąki (użyłam Basi do pierogów)
- 2 łyżki oleju
- pół łyżeczki soli
- 1 szkl. gorącej wody (wrzątku)
Wykonanie podstawowego ciasta pierogowego:
Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać sól i olej, wlać wrzątek i palcami (lub łyżką) energicznie zamieszać, do połączenia składników. Następnie na blacie zagnieść ciasto, następnie odstawić, aby odpoczęło i nakryć ściereczką, aby się nie wysuszyło.
Z powyższego przepisu na ciasto pierogowe wychodzi 40 sztuk krążków o średnicy 9 cm, więc całkiem pokaźnych rozmiarów pierogi.
Składniki na farsz:
- mięso gotowane z rosołu – wołowina i drób
- 2-3 cebule
- 2-3 jajka
- sól, pieprz
Wykonanie farszu:
Ugotowane mięso zmielić maszynką. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, dodać do mięsa. Wbić całe jajka, dokładnie wymieszać na jednolitą masę i doprawić do smaku. O ile farsz będzie zbyt ścisły, można dodać do niego kilka łyżek rosołu.
Wykonanie pierogów:
Ciasto rozwałkować i wykroić z niego krążki na pierogi. Na krążki ciasta nakłaść farsz, zlepiać pierogi po brzegu, a następnie końcówką widelca odcisnąć wzorek na brzegu pierogów (pokazane na zdjęciu powyżej). Kłaść pierogi na posolony wrzątek. Gotować na małym ogniu, od momentu wypłynięcia pierogów 4-5 minuty. Podawać jak kto lubi, z podsmażoną na maśle cebulką lub ze skwarkami.
Pierogi świetnie się zamrażają. Polecam tym sposobem przygotować większą ich ilość, ułożyć gotowe pierogi na tacy i włożyć do zamrażarki, dla dobrego zmrożenia. Następnie zmrożone pierogi przełożyć do woreczków przeznaczonych do mrożonek i ponownie zamrozić. Pierogów mrożonych nie rozmraża się przed gotowaniem lecz wkłada do wrzątku, gotuje 4-5 minut od wypłynięcia i podaje, jak podane powyżej.
Porcja pierogów z cebulką podsmażoną na maśle.
Z wykorzystaniem powyższego farszu będą krokiety z mięsem,
ale o nich w kolejnym poście.
Smacznego! 😉