Ciasteczka pachnące latem z delikatnym różanym posmakiem. Wykonane z kruchego ciasta z dodatkiem cukru różanego. Letnią porą utarłam cudownie pachnące płatki dzikiej róży z cukrem i dzisiaj postanowiłam z niego skorzystać i napiec pysznych różanych ciasteczek.
Składniki:
- 4 szkl. mąki
- 2/3 szkl. cukru różanego
- 2 żółtka
- 1 całe jajko
- 125 g masła
- 125 g smalcu
- 1-2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Cukier różany zmielić w młynku na puder. Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Schłodzić ciasto w lodówce przez co najmniej pół godziny. Następnie ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i ulubioną foremką wykrawać ciasteczka. Nanieść je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec na lekko rumiano przez 12-15 minut w temp. 175°C.
Smak i zapach ciasteczek przywołuje na myśl wspomnienie minionego lata 🙂