„Te herbatniki zabiorą całą gorycz z twego serca i uspokoją twoje nerwy. Otworzą twoje serce na spokój…” – tak opisywała je św. Hildegarda z Bingen, wielka propagatorka zdrowego żywienia. Ciasteczka radości według przepisu Wielkiej Świętej naładowane przyprawami, które niesamowicie pozytywnie wpływają na nasz organizm. Radość, zadowolenie, odprężenie, uczucie spokoju i ukojenia, to wszystko możesz uzyskać po zjedzeniu kilku ciasteczek. Jak znalazł, po trudach przedświątecznych przygotowań. Polecam z czystym sercem 🙂
Składniki:
Przyprawy:
- 30 g gałki muszkatołowej w proszku
- 30 g cynamonu w proszku
- 7-8 g goździków
- 1 kg mąki orkiszowej białej
- 1 szkl. cukru trzcinowego
- 4 żółtka
- 200-250 g masła
- 300 g migdałów
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
ponadto: mleko lub woda
Wykonanie:
Goździki utłuc w moździerzu lub zmielić w młynku do kawy. Migdały zmielić robotem, na drobno. Z podanych składników zagnieść ciasto. O ile ciasto będzie suche, dodać odrobinę mleka lub wody. Odstawić do lekkiego schłodzenia na pół godziny do lodówki. Po tym czasie, na papierze do pieczenia rozwałkować małe porcje ciasta na grubość 2-3 mm i ulubionymi foremkami wykrawać ciasteczka. Papier z ciasteczkami przenieść na blachę z piekarnika i piec 15-20 minut w temp. 170-180°C.
Warto napiec ciasteczek choć z części porcji składników. Radość gwarantowana!
Życzę zdrowych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia, spędzonych w rodzinnym gronie!