Kompot z czarnych winogron

Uwielbiamy wszelkie domowe soki i napoje, a gotowanie kompotów jest u mnie na porządku dziennym. Ktokolwiek mnie odwiedził, miał okazję wypić szklaneczkę świeżo ugotowanego kompotu, latem dobrze schłodzonego, jesienią lub zimą, jeszcze cieplutkiego. Przyznam, że tak pysznego kompotu dawno nie piłam, zresztą wszyscy domownicy się zachwycali i nie poprzestali na jednej szklaneczce. Niesamowicie przepyszny kompot z czarnych winogron z dodatkiem jabłek. Coś wspaniałego 🙂

Do ugotowania kompotu potrzeba:

  • kilka kiści czarnych winogron (dostałam z ogrodu szwagra)
  • 2 jabłka
  • cukier i woda

Winogrona przepłukać i obrać z gałązek. Jabłka obrać ze skórki i pokroić na cząstki. Do zagotowanej wody wrzucić winogrona, chwilę pogotować, aby owoce rozgotowały się. Przelać kompot przez sito usuwając pestki i skórki (owoce przetrzeć, aby wydobyć z nich, jak najwięcej treści). Ponownie zagotować, dodać do niego pokrojone jabłka i chwilę pogotować, aby jabłka się rozgotowały. Dosłodzić do smaku.

Niesamowity kolor i wspaniały smak, pycha 🙂