Kompoty i wiśnie w soku własnym

Wiśnie, to jedne z najznakomitszych owoców lata, nawet po przetworzeniu zachowują swoje zbawienne właściwości dla naszego organizmu. Zawierają dużo witaminy A, kwasów owocowych, manganu, jodu i żelaza. Więc jedzmy i przetwarzajmy wiśnie na zdrowie 😛

Możemy z nich zrobić soki, kompoty, galaretki, konfitury, zupy, nalewki i itd… Mogą też posłużyć jako dodatki do ciast, deserów, naleśników itp.

Kompoty z wiśni zamknięte w słoikach na zimę. Wszystkie kompoty zaprawia się w ten sam sposób, zobacz więc Kompot czereśniowy – jak zaprawić?

Wpadła wiśnia w kompot 😉

Wiśnie w soku własnym

Wiśnie umyć i wypestkować.

Do umytych słoików nakładać na przemian wypestkowane wiśnie, cukier, wiśnie i znów zasypać cukrem. Zakręcić wieczka i wstawić słoiki do pasteryzacji, na 15-20 minut od zagotowania wody.

W trakcie pasteryzacji wiśnie puszczają swój sok.

Wydrylowane (wypestkowane) wiśnie posłużą zimą jako dodatek do ciast i deserów. Trochę tych słoików z wiśniami zrobiłam, bo i zima długa 🙂

Część wiśni zamroziłam, zimą będzie z nich pyszny kompot, jak ze świeżych owoców 🙂

No i propozycja nie do odrzucenia – świeżo ugotowany kompot z wiśni.

Znacie ten smak? Po prostu pyszny 😛

Ciąg dalszy nastąpi… 🙂