Wiśnie, to jedne z najznakomitszych owoców lata, nawet po przetworzeniu zachowują swoje zbawienne właściwości dla naszego organizmu. Zawierają dużo witaminy A, kwasów owocowych, manganu, jodu i żelaza. Więc jedzmy i przetwarzajmy wiśnie na zdrowie 😛
Możemy z nich zrobić soki, kompoty, galaretki, konfitury, zupy, nalewki i itd… Mogą też posłużyć jako dodatki do ciast, deserów, naleśników itp.
Kompoty z wiśni zamknięte w słoikach na zimę. Wszystkie kompoty zaprawia się w ten sam sposób, zobacz więc Kompot czereśniowy – jak zaprawić?
Wiśnie w soku własnym
Wiśnie umyć i wypestkować.
Do umytych słoików nakładać na przemian wypestkowane wiśnie, cukier, wiśnie i znów zasypać cukrem. Zakręcić wieczka i wstawić słoiki do pasteryzacji, na 15-20 minut od zagotowania wody.
W trakcie pasteryzacji wiśnie puszczają swój sok.
Wydrylowane (wypestkowane) wiśnie posłużą zimą jako dodatek do ciast i deserów. Trochę tych słoików z wiśniami zrobiłam, bo i zima długa 🙂
Część wiśni zamroziłam, zimą będzie z nich pyszny kompot, jak ze świeżych owoców 🙂
No i propozycja nie do odrzucenia – świeżo ugotowany kompot z wiśni.
Znacie ten smak? Po prostu pyszny 😛
Ciąg dalszy nastąpi… 🙂