Truskawkowy zawrót głowy 🙂 Najwyższa pora przygotować przetwory na zimę z pysznych truskawek. Trafiłam na truskawki tak piękne, że miałam problem z oddzieleniem ich na duże i małe, lepsze i gorsze – wszystkie były jak malowane. To już ostatni dzwonek, kto się ociągał i jeszcze nie przygotował zapasów z truskawek na zimę znajdzie tu wszystkie przepisy w „pigułce” 🙂 Zapraszam!
Największe truskawki trafiły do woreczków do mrożonek, aby w zamrażarce poleżeć do zimy. Nie ma jak zimową porą ugotować pyszny kompocik, taki jak ze świeżych truskaweczek, pachnący latem… Pycha 😉
Część truskawek po oczyszczeniu z szypułek i umyciu trafiło do garnka.
Będzie z nich sok i pyszny dżemik.
Dżem truskawkowy:
Na 1 kg truskawek 1 kg cukru. Oczyszczone z szypułek i umyte truskawki zasypać cukrem w garnku i najlepiej pozostawić je tak na noc. Następnego dnia zagotować i zlać część soku (o ile nie zleje się części soku, należy długo odparowywać dżem, aby miał gęstą konsystencję). Przez kolejne 3-4 dni gotować dżem na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Jeżeli dżem już dobrze odparował, można gorący nałożyć do umytych i wyparzonych w piekarniku słoików. Zakręcić wieczka, przykryć tzw. pierzynką (kocyk lub ręcznik) i pozostawić do całkowitego wystudzenia (słoiki wciągną wieczka).
Sok truskawkowy:
Do zlanego soku dosypać jeszcze cukru (według uznania), zagotować i gorący nalać do słoików lub buteleczek, zakręcić i pod pierzynkę.
W zimie z ochotą będzie się sięgało do spiżarni po dary lata 🙂
Mus truskawkowy:
Część truskawek trafiło do blendera. Z dodatkiem cukru zostały zmiksowane na pyszny mus, który powlewany do pojemników po lodach, trafi do zamrażarki. W zimie będzie niezastąpiony do przyrządzania jogurtów, a także smacznym dodatkiem do budyniu czy lodów – pycha 😉
Polecam i zachęcam do przyrządzenia własnego jogurtu truskawkowego. Wystarczy chwilka na jego przygotowanie, a jest prawdziwie owocowy i przepyszny.
Truskawkowy jogurt lub koktajl:
- 1 szkl. musu truskawkowego (zobacz wyżej jak go przygotować)
- 400 ml jogurtu naturalnego
Blenderem zmiksować mus z jogurtem. Schłodzić w lodówce. Gotowe 😉
Do koktajlu należy użyć maślankę lub zsiadłe mleko. Należy go przygotować w ten sam sposób, co jogurt.
Kilka osób pytało się, jak przygotować kompot w słoikach na zimę. Od lat nie robię kompotów z truskawek w słoikach, ponieważ zamrażam je i kiedy przyjdzie ochota, po prostu go gotuję i smakuje jak ze świeżych owoców.
Kompot truskawkowy w słoiki na zimę:
Truskawki oczyścić, kilkukrotnie wypłukać, pozostawić na sicie do odsączenia z wody. W garnku ugotować syrop, na 1l wody 250 g cukru. Truskawki nałożyć do umytych słoików i zalać ugotowanym syropem (nie ma znaczenia temperatura syropu, może być gorący), zakręcić wieczka i słoiki zapasteryzować. Gotować 15 minut od zagotowania wody w garnku, pamiętając aby pod słoiki podłożyć ściereczkę, aby nie popękały.
O ile zaprawiony kompot jest za słodki, można go zawsze rozcieńczyć, dolewając do niego np. wrzątku. Tym samym ocieplimy zimny kompot, a w zimie na pewno się to sprawdzi.
Przy okazji przetwarzania truskawek ugotowałam z nich przepyszny kompot. Wystudzony, a potem schłodzony w lodówce w sam raz ugasi pragnienie w upały, jakie ostatnio nam doskwierają 😉
Miłego zaprawiania 🙂