Zapiekanka z makaronem

Gdy nie mam konkretnego pomysłu na obiad, wówczas wybór pada na zapiekankę z makaronem. Zazwyczaj dzień improwizacji przypada na soboty, z dzisiejszą włącznie. Wykorzystuję resztki mięs pieczonych, duszonych, smażonych, boczku wędzonego, wędlin i co tylko możliwe. Każda z zapiekanek smakuje inaczej, bo używam do nich rozmaitych składników i przypraw. Za każdym razem domownicy wręcz się nimi zajadają. Może i Wam zasmakują. Polecam 🙂

Składniki:

  • 500 g makaronu rurki lub świderki
  • 1 spora cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • wędliny pokrojone w kostkę (może być pieczone mięso)
  • 2-3 pomidory
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, majeranek, oregano, bazylia
  • 1/2 szkl. rosołu
  • 250 ml śmietany 18%
  • 1 jajko
  • garść startego sera

ponadto:

  • spora porcja startego sera do posypania wierzchu zapiekanki

Wykonanie:

Makaron (świderki lub rurki) wrzucić do wrzątku i ugotować al dente. Na patelni, na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę z posiekanym czosnkiem. Dodać pokrojoną w kostkę wędlinę lub pieczone mięso i podsmażyć. Dodać pokrojone w dużą kostkę pomidory, podsmażyć. Następnie podlać rosołem, dodać przyprawy: sol, pieprz, słodką paprykę, majeranek, oregano i bazylię, wymieszać i chwilę jeszcze dusić. Do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia wsypać ugotowany makaron, dodać podsmażoną wędlinę. Do śmietany wbić jajko, rozkłócić je widelcem, dorzucić garść utartego sera i ponownie wymieszać. Polać makaron przygotowaną śmietaną i rosołem (bulionem), i wymieszać całość. Włożyć do nagrzanego do 200°C piekarnika, na funkcji pieczenie od dołu i zapiekać zapiekankę przez około 20 minut. Po tym czasie zapiekankę obficie posypać serem i zapiekać przez kolejne 10 minut (ostatnie 5 minut zapiekać na funkcji grill – od góry), aż ser delikatnie się zezłoci.

Innym razem: makaron farfalle (kokardki) ugotowany al dente wsypać do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Dodać podsmażone pieczarki z cebulką i wędliną, doprawione solą, pieprzem, słodką papryką, oregano i lubczykiem. Całość zalać gęstą śmietaną wymieszaną z jajkiem i garścią sera oraz podlać połową szklanki bulionu. Zapiekać 20 minut (funkcja piekarnika – pieczenie od dołu). Wierzch zapiekanki posypać serem i zapiekać kolejne 10 minut (ostatnie 5 minut zapiekać na funkcji – od góry).

Smacznego 🙂