Czy ta warzywna zapiekanka nie wygląda uroczo? Do tego same witaminy będą na talerzu 🙂 Warto czasami skusić się na coś niskokalorycznego i zdrowego. Zapewniam, że równie dobrze smakuje i można się nią nasycić do woli 😀
Składniki:
- 4-5 marchewek
- pietrucha
- kalarepka
- kawałek kalafiora
- brokuł
- po kawałku papryki czerwonej i żółtej
- kilka pomidorków koktajlowych
- cebula
- przyprawy: sól, pieprz
Ponadto:
- szczypior
- garść łodyżek koperku
- świeża bazylia
Dobre rady:
Jesienią staram się zamrozić tyle koperku, ile tylko jest możliwe. Służy mi przez cały okres, aż do czasu, gdy jest już dostępny na polu u znajomych gospodarzy (nie kupuję z marketów!). Stosuję do posypania ziemniaków, surówek i zup. Wykorzystuję i zamrażam również łodyżki, które pozostają po odcięciu górnej części koperku, a użyteczne są do gotowania np. kalafiorów i brokułów lub innych warzyw. Mrożę również całe gałązki z baldachami kopru, których nie zużyłam przy kiszeniu ogórków. Gdy pojawią się pierwsze ogórki, używam ich do kiszenia ogórków na małosolne. Nie zajmują dużo miejsca w zamrażarce, a świetnie się sprawdzają w okresie, gdy koper jest jeszcze niedostępny w sprzedaży (wypróbowane – polecam).
Wykonanie:
Obrać marchew, kalarepkę, cebulę. Kalafior i brokuły oczyścić i podzielić na różyczki, wszystkie warzywa umyć, odsączyć z wody. Kalarepkę pokroić w cząstki, marchew wzdłuż na ćwiartki. Do gotującej się, osolonej wody z dodatkiem gałązek kopru włożyć pokrojoną kalarepkę i marchew (są najtwardsze), gotować je na pół twardo, podgotowane wyjąć. Włożyć kalafior i blanszować (krótkie gotowanie – 3-5 minut), wyjąć. Na końcu zblanszować brokuły i wyjąć łyżką cedzakową.
W żaroodpornym naczyniu ułożyć na dnie: podgotowaną kalarepkę, marchewkę. Na to różyczki kalafiora i brokuła, na górę pozostałą marchewkę, pokrojoną w paski żółtą i czerwoną paprykę, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, cebulę pokrojoną w piórka. Doprawić solą, pieprzem i suszoną cebulką. Wstawić do piekarnika i zapiekać w temp. 180°C przez 30-40 minut. Upieczoną zapiekankę udekorować listkami bazylii.
Bukiet warzyw pełen witaminek 🙂
Smacznego 😀