Zapiekanka warzywna

Czy ta warzywna zapiekanka nie wygląda uroczo? Do tego same witaminy będą na talerzu 🙂 Warto czasami skusić się na coś niskokalorycznego i zdrowego. Zapewniam, że  równie dobrze smakuje i można się nią nasycić do woli 😀

Składniki:

  • 4-5 marchewek
  • pietrucha
  • kalarepka
  • kawałek kalafiora
  • brokuł
  • po kawałku papryki czerwonej i żółtej
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • cebula
  • przyprawy: sól, pieprz

Ponadto:

  • szczypior
  • garść łodyżek koperku
  • świeża bazylia

Dobre rady:

Jesienią staram się zamrozić tyle koperku, ile tylko jest możliwe. Służy mi przez cały okres, aż do czasu, gdy jest już dostępny na polu u znajomych gospodarzy (nie kupuję z marketów!). Stosuję do posypania ziemniaków, surówek i zup. Wykorzystuję i zamrażam również łodyżki, które pozostają po odcięciu górnej części koperku, a użyteczne są do gotowania np. kalafiorów i brokułów lub innych warzyw. Mrożę również całe gałązki z baldachami kopru, których nie zużyłam przy kiszeniu ogórków. Gdy pojawią się pierwsze ogórki, używam ich do kiszenia ogórków na małosolne. Nie zajmują dużo miejsca w zamrażarce, a świetnie się sprawdzają w okresie, gdy koper jest jeszcze niedostępny w sprzedaży (wypróbowane – polecam).

 

 

Wykonanie:

Obrać marchew, kalarepkę, cebulę. Kalafior i brokuły oczyścić i podzielić na różyczki, wszystkie warzywa umyć, odsączyć z wody. Kalarepkę pokroić w cząstki, marchew wzdłuż na ćwiartki. Do gotującej się, osolonej wody z dodatkiem gałązek kopru włożyć pokrojoną kalarepkę i marchew (są najtwardsze), gotować je na pół twardo, podgotowane wyjąć. Włożyć kalafior i blanszować (krótkie gotowanie – 3-5 minut), wyjąć. Na końcu zblanszować brokuły i wyjąć łyżką cedzakową.

W żaroodpornym naczyniu ułożyć na dnie: podgotowaną kalarepkę, marchewkę. Na to różyczki kalafiora i brokuła, na górę pozostałą marchewkę, pokrojoną w paski żółtą i czerwoną paprykę, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, cebulę pokrojoną w piórka. Doprawić solą, pieprzem i suszoną cebulką. Wstawić do piekarnika i zapiekać w temp. 180°C przez 30-40 minut. Upieczoną zapiekankę udekorować listkami bazylii.

Bukiet warzyw pełen witaminek 🙂

 

Smacznego 😀