Jak sama nazwa wskazuje, eintopf (ajntopf), to wszystko w jednym garnku. Zupa, do której możemy dodać wszystko, co tylko jest możliwe. Treściwa i pyszna, bo o tej porze roku mamy wszystkie dostępne świeże warzywa. Zachęcam więc do ugotowania eintopfu 😀
Składniki:
- kawałek mięsa (u mnie golonka z indyka)
- 3-4 marchewki
- korzeń pietruchy
- kawałek selera
- por
- kilka różyczek kalafiora
- kawałek kapusty
- kalarepka
- 2 garście żółtej fasolki szparagowej (może być zielona)
- 3-4 ziemniaki
- ziele angielskie, sól, pieprz, maggi, natka pietruszki
Ponadto na zasmażkę:
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki
Wykonanie:
W garnku zagotować wodę. Mięso umyć, włożyć do wrzątku, dodać ziele angielskie i pod przykryciem gotować na małym ogniu. Wszystkie warzywa obrać, umyć i pokroić w kostkę lub słupki (jak kto lubi). Dołożyć je do prawie miękkiego mięsa i gotować do miękkości warzyw na małym ogniu. Gdy zupa będzie ugotowana, zrobić na patelni zasmażkę. Na rozgrzaną patelnię wlać 2 łyżki oleju i dodać 2 łyżki mąki, mieszać do połączenia się składników i lekkiego zrumienienia. Wlać gotową zasmażkę do gotującej się zupy, wymieszać i ponownie zagotować. Zupę doprawić solą, pieprzem, kilkoma kroplami maggi i dodać 2 garści pokrojonej natki pietruszki.
Smacznego 😀