Dziś zupą dnia była marchwianka. Kto nie zna i nie jadł tej wartościowej zupy, zachęcam do spróbowania i jej ugotowania. Marchwiankę lubią u nas wszyscy, więc może i Wam zasmakuje. Polecam 🙂
Składniki:
- 0,5 kg mięsa (najlepsza do niej jest gęsina – daje specyficzny smaczek, ale można użyć każdego innego mięsa)
- 1-1,5 kg marchwi
- korzeń pietruchy
- kawałek (ćwiartka) selera
- 1 cebula
- ziemniaki (ilość według upodobania)
- przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, ziarenka smaku i majeranek
Wykonanie:
Zagotować w garnku wodę, do wrzątku włożyć mięso z przyprawami (liść i ziele angielskie), gotować do miękkości mięsa. W tym czasie obrać wszystkie warzywa – pozostawić je w całości, ziemniaki pokroić w kostkę. Do zupy wrzucić marchew, pietruchę, seler i cebulę, ugotować do miękkości. Przełożyć ugotowane warzywa do drugiego garnka, a do zupy wrzucić ziemniaki i ugotować. Przełożone warzywa (marchew, pietruszka i seler) należy ugnieść na puree (tłuczkiem do ziemniaków) i wrzucić ponownie do zupy. Wsypać majeranek i pozostałe przyprawy, doprawić do smaku – marchwianka lubi być pikantna. Wsypać garść natki pietruchy.
Smacznego 🙂
Ugotowałam dzisiaj marchwiankę wg Pani przepisu i wyszła naprawdę smaczna 🙂
pozdrawiam
Cieszę się, że smakowała 😉