Zupa z cukinii

Zupa krem z cukinii, w sam raz na gorące letnie dni. Zupa bardzo prosta w wykonaniu i bardzo smaczna. Zachęcam do spróbowania, bo warta jest ugotowania 🙂

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 ziemniaki
  • kawałek selera
  • korzeń pietruszki
  • 3-4 marchewki
  • liść laurowy i 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 łyżki oleju
  • 1 litr bulionu
  • przyprawy: sól, pieprz i tymianek

ponadto:

  • garść pestek dyni (niekoniecznie)

Wykonanie:

Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Cukinię umyć i pokroić w ćwiartki. Pokroić kilka plasterków cukinii i odłożyć do dekoracji. Pozostałe warzywa pokroić w kostkę. W garnku na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać warzywa i na końcu cukinię, podsmażyć wszystko razem. Wlać bulion, dodać liść i ziele i doprawić. Gotować około 20 minut, do miękkości warzyw. W tym czasie na suchej patelni posmażyć plasterki cukinii lekko je rumieniąc. Z ugotowanej zupy usunąć liść i ziele angielskie. Zupę zmiksować blenderem na krem. Na suchej patelni uprażyć garść pestek dyni. Zupę wlać do miseczek, kokilek lub talerzy, udekorować podsmażonymi plasterkami cukinii i posypać uprażonymi pestkami dyni.

Zupę zmiksować blenderem na krem.

Smacznego 🙂