Zupa krem z cukinii, w sam raz na gorące letnie dni. Zupa bardzo prosta w wykonaniu i bardzo smaczna. Zachęcam do spróbowania, bo warta jest ugotowania 🙂
Składniki:
- 2 średnie cukinie
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 ziemniaki
- kawałek selera
- korzeń pietruszki
- 3-4 marchewki
- liść laurowy i 2 ziarenka ziela angielskiego
- 3 łyżki oleju
- 1 litr bulionu
- przyprawy: sól, pieprz i tymianek
ponadto:
- garść pestek dyni (niekoniecznie)
Wykonanie:
Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Cukinię umyć i pokroić w ćwiartki. Pokroić kilka plasterków cukinii i odłożyć do dekoracji. Pozostałe warzywa pokroić w kostkę. W garnku na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać warzywa i na końcu cukinię, podsmażyć wszystko razem. Wlać bulion, dodać liść i ziele i doprawić. Gotować około 20 minut, do miękkości warzyw. W tym czasie na suchej patelni posmażyć plasterki cukinii lekko je rumieniąc. Z ugotowanej zupy usunąć liść i ziele angielskie. Zupę zmiksować blenderem na krem. Na suchej patelni uprażyć garść pestek dyni. Zupę wlać do miseczek, kokilek lub talerzy, udekorować podsmażonymi plasterkami cukinii i posypać uprażonymi pestkami dyni.