Od czasu do czasu lubię zrobić na obiad coś niesztampowego. Dziś zaserwowałam domownikom kurczaka po chińsku z warzywami. Danie proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego pyszne. Moi domownicy po prostu się zajadają! Polecam 🙂
Składniki:
Danie dla 4 osób.
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- opakowanie mrożonych warzyw do dań po chińsku
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 szklanka rosołu lub bulionu
- przyprawy: kurczak orientalny, kurkuma, szczypta imbiru, sól i pieprz
ponadto:
- 1 szklanka sypkiego lub 2 saszetki ryżu
Wykonanie:
Pierś z kurczaka umyć i wysuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w ukośne kawałki, delikatnie posolić, polać sosem sojowym i opruszyć mąką ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę, aby mięso przeszło sosem. Na rozgrzanym tłuszczu w woku lub głębokiej patelni podsmażyć kawałki kurczaka. Zdjąć mięso z patelni i w jego miejsce wrzucić warzywną mrożonkę (nie rozmrażać jej!) i podsmażyć al dente. Podlać szklanką rosołu lub bulionu, dodać kawałki kurczaka. Doprawić do smaku przyprawami. W międzyczasie ugotować ryż na sypko. Do żaroodpornego naczynia nałożyć ugotowany ryż, a na niego kurczaka z warzywami.