Risotto z maślakami

Dzisiaj na obiad przyrządziłam risotto z maślaczkami zebranymi oczywiście w moim „leśnym” ogrodzie. Danie było mocno grzybowe, bo maślaków nie pożałowałam 🙂 Potrawa prosta w wykonaniu, a zarazem bardzo wykwintna. Co najważniejsze, że mężusiowi bardzo, ale to bardzo smakowało 😀

Składniki:

  • 200 g świeżych grzybów (u mnie maślaki, równie dobrze mogą być pieczarki)
  • 200 g ryżu do risotto
  • 1 cebula (drobno posiekana)
  • 2 ząbki czosnku (drobno posiekane)
  • 1 szkl. białego wina
  • 3 szkl. bulionu (wykorzystałam rosół z poprzedniego dnia)
  • po 2 łyżki posiekanej bazylii i natki pietruszki
  • parmezan starty na grube wiórki
  • 1/4 kostki masła
  • oliwa

Listki bazylii i natkę pietruszki należy drobno posiekać.

Wykonanie risotto:

Grzyby oczyścić, pokroić w plastry. W niskim garnku z grubym dnem, zeszklić na oliwie cebulę z czosnkiem, dodać pokrojone grzyby, przesmażyć je i wyjąć. Do garnka wsypać ryż i smażyć, mieszając aż ziarenka pokryją się oliwą. Wlać wino, zagotować i odparować, dołożyć podsmażone grzyby z cebulą i czosnkiem. Wlać tyle gorącego bulionu, aby ryż był przykryty. Mieszać aż gotujący się ryż go wchłonie. Stopniowo dolewać bulion, w miarę jak ryż będzie go wchłaniał. Ziarenka ryżu powinny być na zewnątrz miękkie, a w środku twardawe. Dodać posiekaną natkę pietruszki i bazylię. Wymieszać, zdjąć z ognia, włożyć świeże masło pokrojone w kosteczkę, dodać parmezan i jeszcze raz delikatnie wymieszać.

Danie gotowe. Smacznego 🙂