Dziś trochę z innej beczki 🙂 Na obiad proponuję przyrządzenie gołąbków, któż ich nie lubi? Każdy lubi je pojeść, ale z robieniem to już bywa różnie 🙂 Przedstawię mój sposób wykonania tradycyjnych gołąbków. Może warto spróbować? To zapraszam… do pracy 😛
Składniki na gołąbki:
- 1 duża główka kapusty
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 4-5 jaj
- 2 cebule
- 1-1,5 suszonej bułki lub 2-3 kromki suchego pieczywa
- 1 szk. lub woreczek ryżu
- sól, pieprz, ziarenka smaku Knorra, przyprawa Maggi
Przygotowanie:
W dużym garnku obgotować w wodzie kapustę, gotować na małym ogniu około pół godziny, pozostawić do wystudzenia w wodzie. Wyjąć kapustę z wody i chwilę pozostawić do odcieknięcia. W tym czasie ugotować ryż na półtwardo (nie należy go rozgotować) i w naczyniu namoczyć bułkę w zimnej wodzie.
Wykonanie masy mięsnej:
Do miski włożyć mięso mielone, wbić całe jajka, wyciśniętą, namoczoną bułkę, pokrojoną w kostkę cebulę, ugotowany ryż, przyprawy – sól, pieprz, ziarenka smaku i kilka kropel Maggi. Wszystko dobrze połączyć – wymieszać dłońmi na jednolitą masę.
Wykonanie gołąbków:
Z podgotowanej kapusty zdjąć jeden liść za drugim, z każdego liścia po zewnętrznej stronie, pościnać grubszą część od głąba. Na wewnętrzną stronę liścia nałożyć porcję przygotowanej masy mięsnej. Złożyć boki liścia do środka, zwinąć i gotowy pierwszy gołąbek.
W ten sposób wykonać gołąbki, wykorzystując wszystkie możliwe liście.
W brytfannie ułożyć ciasno gołąbki, pierwszą warstwę posypać ziarnkami smaku (zawierają sól), pieprzem i skropić olejem. Następnie nałożyć drugą warstwę i również przyprawić.
Na górę poukładać pozostałe liście kapusty, przykryć pokrywą i włożyć do piekarnika. Dusić godzinę w temp. 200°C.
W trakcie duszenia gołąbki (kapusta i mięso) puszczają swój sok, dlatego nie podlewam wodą.
Po tym czasie zdjąć nałożone liście i dusić jeszcze chwilę, bez pokrywki, aż gołąbki się zarumienią. Gdy już są gotowe, zlać do garnka sos, który powstał podczas duszenia, dolać bulionu, dołożyć przecier pomidorowy, doprawić do smaku. Na końcu zaciągnąć sos mąką wymieszaną ze śmietanką, dodać garść koperku i zanurzyć w nim gołąbki.
Gotowanie wcale nie jest trudne! Wystarczy odrobina chęci 🙂
Można jeszcze zapakować do pudełka porcję gołąbków i zamrozić, mamy wówczas szybkie danie na inną okazję.
Sposób na szybki obiad:
Zamrożone gołąbki wrzucić do garnka i podlać szklanką gorącej wody lub bulionem. Gotować na małym ogniu do czasu, aż gołąbki będą miękkie. Wyjąć gołąbki i zanurzyć je w sosie pomidorowym (podany wyżej).
Smacznego 😉
Życzę przyjemnego zwijania i zajadania się gołąbkami 😛