Jak zrobić kotlety mielone nadziewane pieczarkami?

Mięso mielone ma wiele odsłon, różnorodność przyrządzonych z niego dań nie ma granic. Dzisiejsza obiadowa propozycja, to kotlety mielone nadziewane pieczarkami.

 Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 3-4 jajka
  • 1 bułka lub 2 kromki suchego pieczywa
  • 2 cebule
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, 2 szczypty chili, oregano, bazylię i majeranek

Ponadto:

  • 0,5 kg pieczarek
  • łyżka masła
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Na początku należy pokroić pieczarki na drobne części, kilkakrotnie wypłukać, odsączyć z wody na sitku. Na maśle podsmażyć je na rumiano, doprawić solą i pieprzem. Pieczywo namoczyć w zimnej wodzie. Do mięsa mielonego wbić jajka, pokrojoną w kostkę cebulę (przed dodaniem można ją sparzyć wrzątkiem). Dodać odciśnięte z wody pieczywo, doprawić solą, pieprzem i kilkoma kroplami maggi. Wyrobić mięso na jednolitą masę.

Z przygotowanego mięsa uformować na bułce tartej płaskie koła, nałożyć na nie łyżkę usmażonych pieczarek, złożyć na pół, obsypać bułką tartą i uformować w dłoniach podłużne kotlety (w kształcie dewolaja). W ten sposób wyrobić całą porcję mięsa, tym samym przygotowując wszystkie kotlety do smażenia.

Na rozgrzanym tłuszczu na patelni smażyć kotlety ze wszystkich stron na rumiano.

Smacznego 🙂