Mięso mielone ma wiele odsłon, różnorodność przyrządzonych z niego dań nie ma granic. Dzisiejsza obiadowa propozycja, to kotlety mielone nadziewane pieczarkami.
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 3-4 jajka
- 1 bułka lub 2 kromki suchego pieczywa
- 2 cebule
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, 2 szczypty chili, oregano, bazylię i majeranek
Ponadto:
- 0,5 kg pieczarek
- łyżka masła
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Wykonanie:
Na początku należy pokroić pieczarki na drobne części, kilkakrotnie wypłukać, odsączyć z wody na sitku. Na maśle podsmażyć je na rumiano, doprawić solą i pieprzem. Pieczywo namoczyć w zimnej wodzie. Do mięsa mielonego wbić jajka, pokrojoną w kostkę cebulę (przed dodaniem można ją sparzyć wrzątkiem). Dodać odciśnięte z wody pieczywo, doprawić solą, pieprzem i kilkoma kroplami maggi. Wyrobić mięso na jednolitą masę.
Z przygotowanego mięsa uformować na bułce tartej płaskie koła, nałożyć na nie łyżkę usmażonych pieczarek, złożyć na pół, obsypać bułką tartą i uformować w dłoniach podłużne kotlety (w kształcie dewolaja). W ten sposób wyrobić całą porcję mięsa, tym samym przygotowując wszystkie kotlety do smażenia.
Na rozgrzanym tłuszczu na patelni smażyć kotlety ze wszystkich stron na rumiano.
Smacznego 🙂