Wiemy już jak ugotować dobrą kaszę, więc dziś coś do kaszy, czyli…jak przyrządzić pyszny gulasz? Gulasz z mięsa wieprzowego (oczywiście można użyć innego mięsa, np. wołowinę, cielęcinę, udziec z indyka lub pierś z kurczaka – co kto lubi 😉 ), z cebulą i grzybkami. Do tego koniecznie ogórek kiszony, oczywiście własnej roboty. Mniam… pycha 😀
Składniki na 4 osoby:
- 70 dag mięsa (gatunek – według upodobań)
- 2-3 cebule
- kilka suszonych grzybków (u mnie suszone maślaczki)
- przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, po szczypcie: papryki słodkiej, czosnku granulowanego, cząbru, tymianku, chili, kminku, kolendry, majeranku
- 2 łyżki mąki
- śmietanka 30% do zaciągnięcia sosu
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę (wielkość według upodobania). Cebulę obrać i pokroić w piórka, grzybki zalać wrzątkiem. Na rozgrzany tłuszcz w garnku z grubym dnem wrzucić mięso, podsmażyć (mięso w pierwszej fazie smażenia puszcza sok, należy więc smażyć do jego odparowania), często mieszając. Dodać pokrojoną cebulę i odciśnięte z wody grzybki. Dodać przyprawy, podsypać delikatnie mięso mąką, smażyć do zarumienienia mięsa i cebuli. Następnie podlać wrzątkiem i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Gdy mięso jest miękkie, zaciągnąć śmietanką (można wymieszać śmietankę z mąką).
To zabieram sie do pracy-bo wiem ,ze ten gulasz jest na pewno pyszny.Pozdrawiam
Elu, mam nadzieję, że gulasz zasmakował 😀 A kasza do niego była?