Jak mowa o burakach, to koniecznie musi być czerwony barszcz! Ugotowałam go na bazie wczorajszego rosołu (można również na kostce rosołowej). Barszcz podaję treściwy, z utartymi wiórkami buraków i uszkami z grzybami. Zachęcam do spróbowania 🙂
Składniki:
- 3-4 świeże buraki
- rosół lub kostka rosołowa
- przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, sól i pieprz mielony
- cukier
- sok z połowy cytryny
- 1 lub 2 ząbki czosnku
- garść majeranku
- odrobina koncentratu barszczu Krakusa
- uszka lub kołduny (gotowe, mrożone)
Wykonanie:
Ugotować buraczki, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce na jarzynowych (dużych) oczkach.
Do rosołu wrzucić przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu, pogotować wywar 10 minut. Dodać starte na tarce buraczki, sól do smaku, pieprz, cukier, sok z połowy cytryny, garść majeranku, dolać odrobinę koncentratu barszczu Krakusa, dla lepszego koloru. Na koniec dodać wyciśnięty przez praskę czosnek.
Podawać z kołdunami lub uszkami z grzybami.
Smacznego 🙂