Jak ugotować czerwony barszcz?

Jak mowa o burakach, to koniecznie musi być czerwony barszcz! Ugotowałam go na bazie wczorajszego rosołu (można również na kostce rosołowej). Barszcz podaję treściwy, z  utartymi wiórkami buraków i uszkami z grzybami. Zachęcam do spróbowania 🙂

Składniki:

  • 3-4 świeże buraki
  • rosół lub kostka rosołowa
  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, sól i pieprz mielony
  • cukier
  • sok z połowy cytryny
  • 1 lub 2 ząbki czosnku
  • garść majeranku
  • odrobina koncentratu barszczu Krakusa
  • uszka lub kołduny (gotowe, mrożone)

Wykonanie:

Ugotować buraczki, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce na jarzynowych (dużych) oczkach.

Do rosołu wrzucić przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu, pogotować wywar 10 minut. Dodać starte na tarce buraczki, sól do smaku, pieprz, cukier, sok z połowy cytryny, garść majeranku, dolać odrobinę koncentratu barszczu Krakusa, dla lepszego koloru. Na koniec dodać wyciśnięty przez praskę czosnek.

Podawać z kołdunami lub uszkami z grzybami.

Smacznego 🙂