Dżem z dyni i pomarańczy

Jesień to czas przetwarzania skarbów, które urosły minionego lata. Dzisiaj pora na dynię, a z niej przepyszny dżemik z dodatkiem pomarańczy. Spróbujcie koniecznie, bo dżemik smakuje wyśmienicie 🙂 Polecam!

Składniki:

  • 2 kg dyni
  • 0,5 kg cukru
  • 4 pomarańcze
  • sok z 1 cytryny
  • 4-5 goździki

Wykonanie:

Dynię obrać ze skóry, zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Startą dynię przełożyć do garnka, zasypać cukrem i odstawić na 1,5 godziny, aby puściła sok. Pomarańcze wyszorować, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę z jednej pomarańczy na tarce, na drobnych, ostrych oczkach. Pomarańcze pokroić w drobną kostkę. Gdy dynia puści sok, postawić garnek na ogień, dodać startą skórkę i pokrojone pomarańcze, sok z cytryny (można również dodać drobno pokrojoną lub startą skórkę cytryny) i goździki. Gotować na małym ogniu około 2 godzin (podzieliłam to na 2 dni, codziennie po godzinie), od czasu do czasu mieszając, aż dynia będzie szklista i gęsta. Gorący dżem nakładać do umytych i wyparzonych w piekarniku słoiczków, zakręcić nakrętki i włożyć pod „kołderkę” do całkowitego wystudzenia i wciągnięcia wieczek.

 

Udanych przetworów 😉