Kurczaka można przyrządzać na tysiąc i więcej sposobów. Dziś jeden z nich – udka kurczaka pieczone z ziemniakami. Dla urozmaicenia można dorzucić warzyw i wyjdzie wyśmienite danie. Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje. Polecam!
Składniki:
- 4-6 udek z kurczaka (zależy od liczby osób lub apetytu)
- 6 średnich ziemniaków
- 3 spore marchewki
- 2 cebule
- przyprawy: ulubiona do kurczaka lub sól i papryka słodka, pieprz, majeranek, oregano, bazylia, lubczyk
opcjonalnie:
- kawałek dyni pokrojony w dużą kostkę (3 cm x 3 cm)
Wykonanie:
Udka kurczaka umyć i wysuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie obsypać solą i papryką lub ulubioną przyprawą. Obrać ziemniaki, marchewki i cebulę, obmyć i wysuszyć. Marchewkę pokroić na ćwiartki, cebulę w talarki, a ziemniaki na połówki lub ćwiartki. Na suchej patelni lekko podsmażyć ziemniaki ze wszystkich stron, oprószyć je solą, pieprzem i przyprawami. Na blasze ułożyć przyprawione udka, dołożyć do nich podsmażone ziemniaki i warzywa – marchewkę, cebulę. Włożyć blachę do rozgrzanego piekarnika i zapiekać godzinę w temp. 180°C. Jeśli chcemy dołożyć pokrojoną dynię, to dokładamy ją do dania 20-30 minut później (dynia szybciej się upiecze, niż surowa marchewka).