Pierwszy raz karmelizowałam czereśnie w cukrze. Przyznam, że wyszły wyśmienicie, nawet nie spodziewałam się takiego rezultatu. Szykuję już kolejną porcję do karmelizowania. Zimową porą cudownie będzie znów poczuć smak lata.
Składniki:
- 1 kg wydrylowanych czereśni
- 5 łyżek cukru
- 1 cytryna
Wykonanie:
Cytrynę wyszorować, skórkę zetrzeć na tarce i wycisnąć z niej sok. Umyte i wydrylowane czereśnie wrzucić do garnka, najlepiej z grubym dnem. Dodać otartą skórkę i sok z cytryny. Posypać cukrem. Gotować na małym ogniu, aż czereśnie puszczą sok, a cukier się rozpuści. Gotować około pół godziny, mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z ognia i odstawić do następnego dnia. Nazajutrz gotować kolejne pół godziny, następnie nałożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i włożyć pod pierzynkę (nakryć kocykiem lub grubym ręcznikiem). Wystudzone odstawić na półkę do spiżarni. Zimową porą wykorzysta się do ciast lub deserów i przyjemnie będzie poczuć smak lata.