Tort czereśniowy

Zapraszam na delikatny letni tort, nie za słodki, przełożony ubitą śmietaną i czereśniami w żelu. Udekorowany uprażonymi płatkami migdałowymi i czereśniami.

Zobacz składniki i sposób wykonania biszkoptu.

Składniki czereśni w żelu:

  • 0,5 kg czereśni (mogą być z kompotu, odłożyć kilka do dekoracji)
  • 1,5 szkl. soku lub kompotu czereśniowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie czereśni w żelu:

Czereśnie wypestkować drylownicą do wiśni, odłożyć kilka do dekoracji. Mąkę ziemniaczaną wymieszać w połowie szklanki kompotu czereśniowego, pozostałą część kompotu dolać do wypestkowanych czereśni i doprowadzić do wrzenia. Wlać wymieszaną mąkę z kompotem i ponownie zagotować. Odstawić do wystudzenia.

Składniki kremu z bitej śmietany:

  • 1l śmietany 36%
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • otarta skórka z połowy cytryny

Wykonanie kremu z bitej śmietany:

Kremówkę ubić z cukrem waniliowym, dodać skórkę i sok z cytryny. Miksować na małych obrotach (należy uważać, aby nie przekręcić, bo zrobi się masło).

Część ubitej śmietany na dekorację tortu włożyć do lodówki.

Ponadto:

  • wiśniówka do nasączenia
  • płatki migdałowe

Wykonanie tortu:

Upieczony i wystudzony biszkopt przeciąć na 3 krążki. Nasączyć dolną płytę wiśniówką. Nałożyć połowę czereśni w żelu i na to ubitą śmietanę. Ułożyć kolejną płytę biszkoptu, nasączyć, ułożyć pozostałe czereśnie w żelu i ponownie śmietanę. Górę przykryć ostatnią płytą biszkoptu, nasączyć i nałożyć resztę ubitej śmietany. Pozostałą częścią kremu udekorować dookoła, a szprycą górę tortu. Ułożyć czereśnie i posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

Mniam… 🙂