Zapraszam na delikatny letni tort, nie za słodki, przełożony ubitą śmietaną i czereśniami w żelu. Udekorowany uprażonymi płatkami migdałowymi i czereśniami.
Zobacz składniki i sposób wykonania biszkoptu.
Składniki czereśni w żelu:
- 0,5 kg czereśni (mogą być z kompotu, odłożyć kilka do dekoracji)
- 1,5 szkl. soku lub kompotu czereśniowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie czereśni w żelu:
Czereśnie wypestkować drylownicą do wiśni, odłożyć kilka do dekoracji. Mąkę ziemniaczaną wymieszać w połowie szklanki kompotu czereśniowego, pozostałą część kompotu dolać do wypestkowanych czereśni i doprowadzić do wrzenia. Wlać wymieszaną mąkę z kompotem i ponownie zagotować. Odstawić do wystudzenia.
Składniki kremu z bitej śmietany:
- 1l śmietany 36%
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- otarta skórka z połowy cytryny
Wykonanie kremu z bitej śmietany:
Kremówkę ubić z cukrem waniliowym, dodać skórkę i sok z cytryny. Miksować na małych obrotach (należy uważać, aby nie przekręcić, bo zrobi się masło).
Część ubitej śmietany na dekorację tortu włożyć do lodówki.
Ponadto:
- wiśniówka do nasączenia
- płatki migdałowe
Wykonanie tortu:
Upieczony i wystudzony biszkopt przeciąć na 3 krążki. Nasączyć dolną płytę wiśniówką. Nałożyć połowę czereśni w żelu i na to ubitą śmietanę. Ułożyć kolejną płytę biszkoptu, nasączyć, ułożyć pozostałe czereśnie w żelu i ponownie śmietanę. Górę przykryć ostatnią płytą biszkoptu, nasączyć i nałożyć resztę ubitej śmietany. Pozostałą częścią kremu udekorować dookoła, a szprycą górę tortu. Ułożyć czereśnie i posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.