Dzisiaj, na dobry początek nowego tygodnia wakacji, polecam przepyszny sernik nowojorski. Sernik, do którego upieczenia od dawna się przymierzałam. Mile byłam zaskoczona jego łatwym przygotowaniem. Przepis lekko zmodyfikowałam poprzez dodanie nuty owocowej – wiśniowej frużeliny. Był to strzał w „10”. Po prostu niebo w gębie 😀 Koniecznie musicie spróbować, na pewno nie pożałujecie 🙂
Na początku należy przygotować tortownicę – wewnątrz wyłożyć ją papierem do pieczenia, a na zewnątrz obłożyć ją dwukrotnie, na krzyż folią aluminiową, ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.
Składniki na spód ciasta:
- 1 opakowanie ciasteczek Oreo (lub zamiennik)
- 50 g masła
- łyżka bułki tartej
Wykonanie masy ciasteczkowej:
Ciasta wrzucić do miski robota i nożem posiekać na mąkę. Masło roztopić na małym ogniu, dodać do niego rozkruszone ciasteczka i wymieszać do połączenia się składników. Masę ciasteczkową wyłożyć na dno tortownicy i posypać bułką tartą (wchłania nadmiar tłuszczu).
Składniki frużeliny wiśniowej:
- słoiczek wydrylowanych wiśni w soku własnym
- łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie frużeliny wiśniowej:
Do mąki ziemniaczanej dodać 2-3 łyżki soku z wiśni i dobrze wymieszać. W garnku doprowadzić do wrzenia wiśnie z sokiem. Dodać wymieszaną mąkę z sokiem i zagotować. Odstawić do wystudzenia.
Składniki masy serowej:
- 1 kg mielonego twarogu we wiaderku
- 250 g twarogu półtłustego w kostce
- 4 jajka
- 2 szkl. cukru
- 1 szkl. śmietany 30%
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- cukier waniliowy (dałam domowy)
- kilka kropel aromatu waniliowego
Wykonanie masy serowej:
Do miski miksera lub robota wbić jajka, dodać cukier, cukier waniliowy, kostkę zwykłego twarogu i zmiksować do połączenia składników. Dodać twaróg z wiaderka, śmietanę, mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz aromat waniliowy. Zmiksować do połączenia się wszystkich składników, lecz niezbyt długo (aby zbytnio nie napowietrzyć ciasta).
Wykonanie ciasta:
Na wyłożoną na spodzie tortownicy masę ciasteczkową wyłożyć masę serową. Na wierzchu ciasta łyżką nałożyć porcje frużeliny wiśniowej. Tortownicę wstawić do piekarnika, na blachę z piekarnika, napełnioną wrzącą wodą. Tortownica powinna być zanurzona na 1-1.5 cm we wrzątku. Piec 60-70 minut w temp. 150°C. Upieczony sernik powinien być ścięty i sprężysty. Wyjąć i wystudzić, następnie wstawić do lodówki, dla dobrego schłodzenia sernika, najlepiej na całą noc.
Udanych wypieków i smacznego 😀
Haniu-jestem pewna w 100% ( i wiecej ),ze Twoj New York Cheesecake jest o niebo lepszy ,niz te pieczone w Nowym Jorku.Jak tylko bede miala natchnienie-to zrobie na pewno wg Twojej receptury.Wyglada wysmienicie
Dziękuję Elu! Nie jadłam w NY, więc się nie wypowiadam, hihi. A ten pieczony w moim piekarniku, smakuje jeszcze lepiej niż wygląda 😀 Pozdrawiam 🙂