Śmietankowe ciasto ze śliwkami

Jedno z lepszych smakowo ciast ze śliwkami, które piekłam. W tym zwyczajnym cieście to ziarenka wanilii dodają wspaniałego smaku. Warto się skusić i spróbować, bo jego wykonanie jest banalnie proste. Do popołudniowej kawy lub herbaty będzie wyśmienite. Gorąco polecam 😀

Składniki:

  • 2 jajka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 szkl. kwaśnej śmietany 18%
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 200 g masła
  • 0,5 szkl. mleka
  • 2,5 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • śliwki

Wykonanie:

Na początku umyć śliwki, przepołowić je wzdłuż i usunąć pestki.

W rondelku, na małym ogniu podgrzać mleko z masłem, do jego rozpuszczenia. Pozostawić do ostudzenia, powinno być lekko ciepłe. Do  naczynia wbić jajka, dodać cukier, ziarenka z laski wanilii (ostrym nożem przeciąć laskę wanilii wzdłuż i końcem noża wydobyć ziarenka), śmietanę i roztrzepać rózgą kuchenną do połączenia składników. Na przemian dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ciepłe masło z mlekiem, w dwóch-trzech etapach, mieszając rózgą do połączenia się składników. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i obłożyć wierzch wypestkowanymi śliwkami. Piec 35-40 minut w temp. 170°C.

Upieczone i wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków i smacznego 😀