Jedno z lepszych smakowo ciast ze śliwkami, które piekłam. W tym zwyczajnym cieście to ziarenka wanilii dodają wspaniałego smaku. Warto się skusić i spróbować, bo jego wykonanie jest banalnie proste. Do popołudniowej kawy lub herbaty będzie wyśmienite. Gorąco polecam 😀
Składniki:
- 2 jajka
- 3/4 szkl. cukru
- 1 szkl. kwaśnej śmietany 18%
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 200 g masła
- 0,5 szkl. mleka
- 2,5 szkl. mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- śliwki
Wykonanie:
Na początku umyć śliwki, przepołowić je wzdłuż i usunąć pestki.
W rondelku, na małym ogniu podgrzać mleko z masłem, do jego rozpuszczenia. Pozostawić do ostudzenia, powinno być lekko ciepłe. Do naczynia wbić jajka, dodać cukier, ziarenka z laski wanilii (ostrym nożem przeciąć laskę wanilii wzdłuż i końcem noża wydobyć ziarenka), śmietanę i roztrzepać rózgą kuchenną do połączenia składników. Na przemian dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ciepłe masło z mlekiem, w dwóch-trzech etapach, mieszając rózgą do połączenia się składników. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i obłożyć wierzch wypestkowanymi śliwkami. Piec 35-40 minut w temp. 170°C.
Upieczone i wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków i smacznego 😀