Jesień to dobra pora, aby poodświeżać sobie stare, trochę zapomniane ciasta, więc dzisiaj proponuję fale Dunaju. Ciasto dwukolorowe z dodatkiem wiśni, przełożone kremem budyniowym i polane czekoladową polewą. Sama również długo go nie piekłam, tym bardziej z chęcią odświeżyłam sobie pamięć o nim 🙂 Zachęcam do wypróbowania, bo ciasto zasługuje, aby jego przepis dołączyć do ulubionych 😉
Składniki na ciasto:
- 6 jaj
- 1 szkl. cukru
- 1 k. Kasi
- 3 szkl. mąki
- 1 cukier waniliowy (dałam domowy)
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- słoik wypestkowanych wiśni
Wykonanie ciasta:
Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać żółtka i zmiksować. Miękką Kasię rozetrzeć, dodać ubite jajka, mąkę, proszek do pieczenia i zmiksować na jednolitą masę. Podzielić ciasto na dwie części, jedną wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do drugiej części ciasta dodać 2 łyżki kakao i wymieszać. Na jasną część nałożyć wypestkowane wiśnie, a na nie ciemne ciasto. Piec 40 minut w temp. 175°C.
Składniki na krem:
- 1 k. miękkiego masła
- 0,5l mleka
- 4 jajka
- 3/4 szkl. cukru pudru
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier waniliowy
- Amaretto lub aromat migdałowy
Wykonanie kremu:
Żółtka ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać mąkę oraz mąkę ziemniaczaną i zmiksować. Zalać masę 2 szklankami gotowanego mleka, zagotować na małym ogniu (należy uważać, aby nie przypalić). Wystudzić budyń, mieszając od czasu do czasu. Utrzeć mikserem miękkie masło i dodawać małymi porcjami zimny budyń. Zmiksować na puszysty krem, dodając 2 łyżki Amaretto. Przygotowany krem nałożyć na wystudzone ciasto.
Składniki na polewę:
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 2 łyżki śmietanki 30%
- łyżka masła
Wykonanie:
Na małym ogniu lub na parze, w rondelku rozpuścić połamaną na kosteczki czekoladę ze śmietanką i masłem. Mieszać cały czas, do połączenia wszystkich składników. Wystudzone ciasto polać czekoladową polewą.
Polewa na cieście lekko się „spociła”, ponieważ ciasto wyjęłam z lodówki i różnica temperatur przyczyniła się do jej powstania (powinnam chwilę odczekać, aż ciasto wyrówna temperaturę z temperaturą otoczenia).
Udanych wypieków i smacznego 🙂