Czekoladowa fantazja, czyli tort z ciemnego ciasta, przełożony kremem z bitej śmietany z Nutellą. Ozdobiony śmietaną, wiśniami, wiórkami czekoladowymi i uprażonymi płatkami migdałowymi.
Składniki na ciasto:
- 200 ml majonezu Winiary
- 2 jajka
- 1 i 1/3 szk. cukru
- 1 szk.cukru
- 1/2 szk. mleka
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Wykonanie ciasta:
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka i cukier, a następnie: mąkę, mleko, majonez, kakao i cynamon, delikatnie wszystko miksując. Na końcu dodać sodę. Wlać ciasto do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy. Piec w temp. 180°C przez 40-45 minut.
Składniki na krem:
- 3/4 l śmietany 36%
- Nutella
- wiśnie wypestkowane do przełożenia i do dekoracji
- płatki migdałowe
- 1/4 tabliczki czekolady
Dodatkowo do nasączenia tortu:
- 0,5 szk. soku z wiśni
- alkohol
Wykonanie kremu:
Śmietanę ubić na małych obrotach miksera, na sztywno. Odłożyć pół szklanki ubitej śmietany do dekoracji tortu. Pod koniec ubijania dodać Nutellę i wymieszać.
Wykonanie tortu:
Przygotować pół szklanki soku z wypestkowanych wiśni z dodatkiem alkoholu do nasączenia płyt. Ciasto przekroić wzdłuż na 2 płyty. Nasączyć dolną płytę sokiem z alkoholem. Nałożyć pół porcji kremu, rozłożyć na całej powierzchni wiśnie. Nałożyć drugą płytę, nasączyć i nałożyć krem. Udekorować górę tortu – wycisnąć szprycą różyczki ze śmietany, posypać startymi wiórkami czekoladowymi i uprażonymi na patelni płatkami migdałowymi.
Smacznego 😉
Tort powstał już jakiś czas temu, a okazją były moje urodziny i te piękne kwiaty otrzymałam właśnie z tej okazji 😀