Czekoladowa fantazja – tort z Nutellą…

Czekoladowa fantazja, czyli tort z ciemnego ciasta, przełożony kremem z bitej śmietany z Nutellą. Ozdobiony śmietaną, wiśniami, wiórkami czekoladowymi i uprażonymi płatkami migdałowymi.

 

 

Składniki na ciasto:

  • 200 ml majonezu Winiary
  • 2 jajka
  • 1 i 1/3 szk. cukru
  • 1 szk.cukru
  • 1/2 szk. mleka
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Wykonanie ciasta:

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka i cukier, a następnie: mąkę, mleko, majonez, kakao i cynamon, delikatnie wszystko miksując. Na końcu dodać sodę. Wlać ciasto do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy. Piec w temp. 180°C przez 40-45 minut.

Składniki na krem:

  • 3/4 l śmietany 36%
  • Nutella
  • wiśnie wypestkowane do przełożenia i do dekoracji
  • płatki migdałowe
  • 1/4 tabliczki czekolady

Dodatkowo do nasączenia tortu:

  • 0,5 szk. soku z wiśni
  • alkohol

Wykonanie kremu:

Śmietanę ubić na małych obrotach miksera, na sztywno. Odłożyć pół szklanki ubitej śmietany do dekoracji tortu. Pod koniec ubijania dodać Nutellę i wymieszać.

 

Wykonanie tortu:

Przygotować pół szklanki soku z wypestkowanych wiśni z dodatkiem alkoholu do nasączenia płyt. Ciasto przekroić wzdłuż na 2 płyty. Nasączyć dolną płytę sokiem z alkoholem. Nałożyć pół porcji kremu, rozłożyć na całej powierzchni wiśnie. Nałożyć drugą płytę, nasączyć i nałożyć krem. Udekorować górę tortu – wycisnąć szprycą różyczki ze śmietany, posypać startymi wiórkami czekoladowymi i uprażonymi na patelni płatkami migdałowymi.

Smacznego 😉

Tort powstał już jakiś czas temu, a okazją były moje urodziny i te piękne kwiaty otrzymałam właśnie z tej okazji 😀