Chrupiące gofry z dżemem truskawkowym domowej roboty i z kleksem bitej śmietany… mniam pychaaaa 😛
Przepis na gofry:
- 0,5 kg mąki tortowej
- 3 jajka
- 0,5 l mleka
- 50 g masła
- 1/4 szk. cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- odrobina oleju lub słonina do smarowania gofrownicy
- szczypta soli
- dżem truskawkowy do nałożenia na gofry
Wykonanie ciasta na gofry:
Masło rozpuścić w rondelku, odstawić do wystudzenia. Do miski robota wbić 3 żółtka, dodać cukier, rozpuszczone masło, mleko, mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Całość dobrze zmiksować na gładką masę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać łyżką.
Rozgrzać gofrownicę, posmarować obie strony gofrownicy pędzelkiem moczonym w oleju, nałożyć ciasto i zamknąć gofrownicę. Każdy upieczony gofr kłaść pojedynczo na kratce, do wystudzenia. W trakcie pieczenia gofrów ubić śmietanę. Gofry smarowałam dżemem truskawkowym domowej roboty (patrz TUTAJ), ozdobiłam kleksem bitej śmietany i listkami mięty.
Bita śmietana
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 cukier waniliowy
- 1/4 szk cukru pudru
- 1 śmietanfix
Z podanej porcji wyszło 8 krążków gofrów, czyli 40 gofrowych serduszek.
Mniam, ale pyyyyycha 😀
Smacznego 🙂