Jak zrobić pyszne gofry? :)

Chrupiące gofry z dżemem truskawkowym domowej roboty i z kleksem bitej śmietany… mniam pychaaaa 😛

Przepis na gofry:

  • 0,5 kg mąki tortowej
  • 3 jajka
  • 0,5 l mleka
  • 50 g masła
  • 1/4 szk. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • odrobina oleju lub słonina do smarowania gofrownicy
  • szczypta soli
  • dżem truskawkowy do nałożenia na gofry

Wykonanie ciasta na gofry:

Masło rozpuścić w rondelku, odstawić do wystudzenia. Do miski robota wbić 3 żółtka, dodać cukier, rozpuszczone masło, mleko, mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Całość dobrze zmiksować na gładką masę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać łyżką.

Rozgrzać gofrownicę, posmarować obie strony gofrownicy pędzelkiem moczonym w oleju, nałożyć ciasto i zamknąć gofrownicę. Każdy upieczony gofr kłaść pojedynczo na kratce, do wystudzenia. W trakcie pieczenia gofrów ubić śmietanę. Gofry smarowałam dżemem truskawkowym domowej roboty (patrz TUTAJ), ozdobiłam kleksem bitej śmietany i listkami mięty.

Bita śmietana

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/4 szk cukru pudru
  • 1 śmietanfix

Z podanej porcji wyszło 8 krążków gofrów, czyli 40 gofrowych serduszek.

Mniam, ale pyyyyycha 😀

Smacznego 🙂