Wspaniała drożdżówka z owocami borówki amerykańskiej i czerwonej porzeczki. Lato to czas pieczenia pyszności ze skarbami lata, jakimi natura nas obdarza.
Drożdżówki z borówką amerykańską i czerwoną porzeczką, bo za jednym zamachem upiekłam dwie, jedną dla nas, druga była dodatkiem urodzinowym dla pewnej miłej memu sercu osoby.
Rozczyn z drożdży:
- 50 g drożdży
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 0,5 szk mleka
Wykonanie rozczynu:
Drożdże pokruszyłam w naczyniu, dodałam cukier, mąkę, sól i zalałam ciepłym mlekiem. Wymieszałam i pozostawiłam do lekkiego wyrośnięcia.
Składniki na ciasto:
- 60 dag mąki
- 2 jajka
- 0,5 szk cukru
- 1 szk mleka
- 50 g masła
- cukier waniliowy
- olejek pomarańczowy
Wykonanie ciasta:
Do miski miksera wsypałam mąkę, dodałam zaczyn i zmiksowałam. Następnie dodałam mleko, rozkłócone jajka, cukier waniliowy i olejek pomarańczowy. Na końcu dodałam rozpuszczone masło (odrobinę zostawiłam do wysmarowania blatu stołu), miksowałam na jednolitą masę końcówkami spiralnymi – do ciężkich ciast. Po zmiksowaniu wygniotłam ciasto na stole na odrobinie rozpuszczonego masła. Ciasto w misce przykryte ściereczką odstawiłam do wyrośnięcia na 1,5 – 2 godzin. Ciasto musi podwoić swoją objętość.
Kruszonka
Składniki na kruszonkę:
- 0,5 szk cukru
- 0,5 szk mąki
- 50 g masła
- kilka kropel olejku pomarańczowego
Wykonanie kruszonki:
Do cukru i mąki dodałam masło i kilka kropel olejku pomarańczowego. Wszystko dobrze wymieszałam i wygniotłam palcami, wstawiłam na chwilę do lodówki.
Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 2 części i na blacie z odrobiną roztopionego masła uformowałam 2 okręgi i nałożyłam do tortownic z kominami. Jedno posypałam obranymi i umytymi czerwonymi porzeczkami, natomiast drugie czerwoną porzeczką i borówką amerykańską (miałam mrożoną). Na wierzchu posypałam kruszonką. Piekłam w nagrzanym piekarniku w temp. 170 st C około 30 minut.
Wykonanie lukru:
0,5 szk cukru pudru i kilka kropel olejku pomarańczowego zalałam odrobiną gotowanej wody, dobrze wymieszałam na gładką masę.
Upieczone i wystudzone drożdżówki polukrowałam lukrem.
Smacznego 😛
Jeszcze ciepła drożdżówka była słodkim dodatkiem urodzinowym, dla osoby miłej memu sercu 😛
Wygląda bardzo apetycznie ,ja sama piekę też drożdżówki i również są okazałe pozdrawiam 🙂
🙂