Wczoraj raczyliśmy się pyszniutkimi drożdżówkami z serem. Przyznam, że robiłam je po raz pierwszy i już wiem, że nie ostatni. Pierwszy zamysł przy przygotowaniu drożdżowego ciasta był taki, że piekę drożdżówkę z owocami, jednak nie mogłam się zdecydować czy użyć mrożonych owoców, czy jabłek (ależ trudna decyzja 😀 ). W końcu wybór padł na twaróg śmietankowy (mleczarnia Strzałkowo – polecam!), którego kostkę miałam w lodówce. Tak powstały przepyszne drożdżówki z twarożkiem. Po prostu… rewelacyjne 🙂
Składniki ciasta drożdżowego:
- 1/2 kg mąki
- 1 szkl. mleka
- 1/2 szkl. cukru
- 1/4 szkl. oleju
- 1 jajko
- 3 dag drożdży
- cukier waniliowy (dałam domowy)
- szczypta soli
Wykonanie ciasta drożdżowego:
Drożdże rozkruszyć, dodać po łyżce cukru i mąki, zalać ciepłym mlekiem. Odstawić rozczyn w ciepłe miejsce, aby drożdże „ruszyły”.
Do rozczynu dodać pozostałe składniki i zmiksować mikserem (łopatkami do ciężkich ciast) na gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).
Składniki i wykonanie nadzienia serowego:
- 30 dag twarogu
- 2 łyżki cukru (dałam domowy cukier waniliowy)
Twaróg zmielić robotem (nożem), dodać cukier i zmiksować na puch.
Wykonanie drożdżówek:
Ciasto ponownie zagnieść, utworzyć z niego rulon i podzielić na 16 porcji. Rozwałkować każdą porcję, naciąć w dwóch miejscach (pokazane na zdjęciach) i pomiędzy nacięciami nałożyć masę twarogową. Przełożyć końce przez nacięcia i uformować drożdżówki. Kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, odstawić do lekkiego wyrośnięcia. Posmarować białkiem dla ładnego zrumieniania. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut w temp. 170°C.
Upieczone i wystudzone drożdżówki polukrować.
Udanych wypieków i smacznego! 🙂