Drożdżówki z serem

Wczoraj raczyliśmy się pyszniutkimi drożdżówkami z serem. Przyznam, że robiłam je po raz pierwszy i już wiem, że nie ostatni. Pierwszy zamysł przy przygotowaniu drożdżowego ciasta był taki, że piekę drożdżówkę z owocami, jednak nie mogłam się zdecydować czy użyć mrożonych owoców, czy jabłek (ależ trudna decyzja 😀 ). W końcu wybór padł na twaróg śmietankowy (mleczarnia Strzałkowo – polecam!), którego kostkę miałam w lodówce. Tak powstały przepyszne drożdżówki z twarożkiem. Po prostu… rewelacyjne 🙂

Składniki ciasta drożdżowego:

  • 1/2 kg mąki
  • 1 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/4 szkl. oleju
  • 1 jajko
  • 3 dag drożdży
  • cukier waniliowy (dałam domowy)
  • szczypta soli

Wykonanie ciasta drożdżowego:

Drożdże rozkruszyć, dodać po łyżce cukru i mąki, zalać ciepłym mlekiem. Odstawić rozczyn w ciepłe miejsce, aby drożdże „ruszyły”.

Do rozczynu dodać pozostałe składniki i zmiksować mikserem (łopatkami do ciężkich ciast) na gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).

 

Składniki i wykonanie nadzienia serowego:

  • 30 dag twarogu
  • 2 łyżki cukru (dałam domowy cukier waniliowy)

Twaróg zmielić robotem (nożem), dodać cukier i zmiksować na puch.

Wykonanie drożdżówek:

Ciasto ponownie zagnieść, utworzyć z niego rulon i podzielić na 16 porcji. Rozwałkować każdą porcję, naciąć w dwóch miejscach (pokazane na zdjęciach) i pomiędzy nacięciami nałożyć masę twarogową. Przełożyć końce przez nacięcia i uformować drożdżówki. Kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, odstawić do lekkiego wyrośnięcia. Posmarować białkiem dla ładnego zrumieniania. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut w temp. 170°C.

Upieczone i wystudzone drożdżówki polukrować.

Udanych wypieków i smacznego! 🙂