Tartę z gruszkami upiekłam na specjalną okazję – odwiedziny Moniki, która wygrała torbę z bawełnianej surówki z nałożonym transferem w II letniej zabawie-rozdawajce.
Jakie było nasze zdziwienie, gdy okazało się, że mieszkamy z Moniką w tym samym mieście. Tak więc osobiście wpadła do mnie po odbiór nagrody i przy okazji na kawkę i małe pogaduszki 😉
Czas nam bardzo mile upłynął na rozmowach o robótkach, o słodkościach (mamy z Moniką te same słabości do słodkości :P).
Nie miałam zbytniej koncepcji, co upiec na tę okazję i w dniu odwiedzin, wybór padł na tartę z gruszkami.
Tartę w takim wydaniu upiekłam pierwszy raz, był to strzał w dziesiątkę, okazała się rewelacyjna i co najważniejsze, Monice i domownikom bardzo, bardzo smakowała 😀
Składniki i wykonanie kruchego ciasta znajduje się tutaj. Wyrobione ciasto włożyć na pół godziny do lodówki.
Składniki na wsad do ciasta:
- 4 – 5 gruszek
- 1 łyżka mąki
- 1 cukier waniliowy (dałam swój domowy cukier waniliowy)
- 1 łyżeczka cynamonu
- sok z cytryny do skropienia gruszek
W czasie, gdy ciasto mrozi się, obrać gruszki, pokroić je na ósemki i skropić sokiem z cytryny (sok zapobiega ciemnieniu owoców). Oprószyć mąką, cukrem waniliowym i cynamonem.
Wykonanie:
Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia i przenieść je z papierem na blachę z piekarnika. Następnie górą tortownicy odcisnąć okrąg i w to miejsce nałożyć przygotowane gruszki. Pozostałe brzegi ciasta nałożyć na owoce i posmarować rozkłóconym jajkiem (tylko ciasto, dla ładniejszego koloru). Piec w nagrzanym piekarniku 30-35 minut w temp. 170°C.
Dziś upiekłam kolejną tartę, tym razem z jabłkami, mniam. Polecam 😛
Haniu, było prze-pysz-ne! Dziękuję!
A torbą dzisiaj w pracy zadałam szyku 🙂
😛