Na niedzielny popołudniowy deser do kawy upiekłam tartę śliwkową z marcepanem, bo przyszła pora na słodkości ze śliwkami. Tarta wyszła wyśmienita, kwas z owoców w połączeniu z delikatnym marcepanem i odrobiną rumu dał wyrafinowany smak i zapach. Polecam, bo jest pyszna 🙂 Poza tym porwał mnie dawnych wspomnień czar… 😀
Składniki kruchego ciasta:
- 1,5 szkl. mąki
- 100 g masła
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
Ponadto:
- 1 kg śliwek
- 250 g masy marcepanowej
- 5 łyżek rumu
- pół szkl. cukru
- 50 g masła
- odrobina cynamonu
Zobacz sposób wykonania ciasta kruchego.
Wykonanie:
Sporządzone ciasto wyłożyć na formę do tart ugniatając je dłonią. Wstawić na pół godziny do lodówki, następnie wyjąć i gęsto nakłuć widelcem.
Śliwki umyć i odsączyć, podzielić na połówki i usunąć z nich pestki.
Połowę masy marcepanowej połączyć z rumem i nałożyć na ciasto. Na masę ułożyć gęsto połówki śliwek w tzw. rozetę. Drugą część masy marcepanowej ugnieść na kruszonkę z cukrem, masłem i odrobiną cynamonu. Łyżeczką nabierać masę i nakładać na śliwki.
Tak przygotowaną tartę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut w temp. 200°C, następnie zmniejszyć temperaturę do 175°C i piec przez kolejne 35 minut.
Upieczoną tartę posypać płatkami migdałowymi uprażonymi na suchej patelni.
Wystudzoną tartę podawać z bitą śmietaną. Mniam 😀
Udanych wypieków i smacznego 😀