Tarta śliwkowa z marcepanem

Na niedzielny popołudniowy deser do kawy upiekłam tartę śliwkową z marcepanem, bo przyszła pora na słodkości ze śliwkami. Tarta wyszła wyśmienita, kwas z owoców w połączeniu z delikatnym marcepanem i odrobiną rumu dał wyrafinowany smak i zapach. Polecam, bo jest pyszna 🙂 Poza tym porwał mnie dawnych wspomnień czar… 😀

Składniki kruchego ciasta:

  • 1,5 szkl. mąki
  • 100 g masła
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli

Ponadto:

  • 1 kg śliwek
  • 250 g masy marcepanowej
  • 5 łyżek rumu
  • pół szkl. cukru
  • 50 g masła
  • odrobina cynamonu

Zobacz sposób wykonania ciasta kruchego.

Wykonanie:

Sporządzone ciasto wyłożyć na formę do tart ugniatając je dłonią. Wstawić na pół godziny do lodówki, następnie wyjąć i gęsto nakłuć widelcem.

Śliwki umyć i odsączyć, podzielić na połówki i usunąć z nich pestki.

Połowę masy marcepanowej połączyć z rumem i nałożyć na ciasto. Na masę ułożyć gęsto połówki śliwek w tzw. rozetę. Drugą część masy marcepanowej ugnieść na kruszonkę z cukrem, masłem i odrobiną cynamonu. Łyżeczką nabierać masę i nakładać na śliwki.

Tak przygotowaną tartę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut w temp. 200°C, następnie zmniejszyć temperaturę do 175°C i piec przez kolejne 35 minut.

Upieczoną tartę posypać płatkami migdałowymi uprażonymi na suchej patelni.

Wystudzoną tartę podawać z bitą śmietaną. Mniam 😀

Udanych wypieków i smacznego 😀