Maliny zatopione w delikatnej budyniowej piance, na spodzie z kruchego ciasta. Nieskomplikowane ciasto, a jednocześnie wyborne, o niesamowitym wręcz smaku. Kto raz je upiecze, nie poprzestanie na tym. To prawdziwa rozkosz dla podniebienia 🙂
Zobacz składniki i sposób wykonania kruchego ciasta.
Składniki na piankę:
- 5 białek
- 1 szkl. cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
- 0,5 szkl. oleju słonecznikowego
Ponadto:
- 0,5 kg malin (użyłam mrożonych – uwaga – nie rozmrażać ich)
- cukier puder do posypania ciasta
Wykonanie:
Większą część zmrożonego kruchego ciasta zetrzeć na dużych oczkach tarki, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiec na lekko rumiano przez 15 minut w temp. 170°C. W tym czasie ubić pianę z białek ze szczyptą soli na sztywno. Małymi porcjami dodawać cukier i cukier waniliowy. Delikatnie wsypać proszek budyniowy, cały czas ubijając. Na końcu cienką strużką wlać olej (piana zmniejszy swą objętość). Całość przelać na podpieczone i wystudzone kruche ciasto. Nałożyć na piankę umyte świeże maliny otworkami do góry (lub zamrożone – nie rozmrażać ich). Na wierzch zetrzeć na tarce resztę kruchego ciasta. Piec ciasto 30-40 minut w temp. 170°C. Upieczone i wystudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Udanych wypieków 😉
Ciasto z malinami upiekłam również na specjalne spotkanie Wenusjanek, które odbyło się 2 lipca w Golden Tulip Gdańsk Residence. Można było także spróbować moich zeszłorocznych przetworów.
Poniższe zdjęcia zostały wykonane na spotkaniu Wenusjanek przez Natalię Baranowską-Stolarz, N&P Photography.