Sezon na rabarbar w pełni, więc zapraszam na delikatny, kruchy placek z rabarbarem i różową bezą. Szukałam nowego ciasta z rabarbarem wśród przepisów i natknęłam się na ten przepis z kartki wydartej ze starej prasy kobiecej 🙂
Polecam również zeszłoroczny przepis na Szybkie ciasto z rabarbarem.
Składniki na kruche ciasto:
- 3 szkl. mąki
- 3/4 szkl. cukru
- 1 k Kasi
- 5 żółtek
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- szczypta soli
Składniki na bezę:
- 5 białek
- 1/4 szkl. cukru
- pół torebki kisielu wiśniowego
Ponadto:
- 80 dag rabarbaru
- cukier waniliowy
Wykonanie:
Rabarbar pokroić na 2 cm długości kawałki, kilkakrotnie wypłukać i pozostawić na sicie do odcieknięcia.
Wszystkie składniki na kruche ciasto posiekać nożem i zagnieść ciasto. Podzielić na 1/3 i 2/3, owinąć folią i włożyć na godzinę do zamrażarki.
Większą część schłodzonego ciasta zetrzeć na tarce na dużych oczkach, bezpośrednio na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiec starte na wiórki ciasto przez 15 minut w temp. 170°C. Na podpieczone ciasto nałożyć odsączony rabarbar i posypać cukrem waniliowym. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli na sztywno, dodając do ubijanej piany małymi porcjami cukier, a na końcu kisiel. Ubijać tak długo, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Bezę rozsmarować na rabarbarze i posypać pozostałą częścią startego ciasta. Placek piec 40 minut w temp. 170°C.
Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków i smacznego! 🙂
Cudownie pachnące konwalie 😉
Musi być pyszne 🙂 ja też właśnie poszukuję jakiegoś nowego przepisu na rabarbar, chyba skuszę się na ten właśnie 🙂