Dziś upiekłam szybkie, naprawdę szybkie ciasto z rabarbarem i do tego puszyste jak chmurka (tak je określił kolega mojego syna) 😉
Przepis:
- 4 jaja
- 3/4 szk. cukru
- 0,5 szk. oleju
- 1,5 szk. mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropel aromatu waniliowego
- około 0,5 kg rabarbaru
- cukier puder do posypania ciasta
Wykonanie:
Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na pianę ze szczyptą soli, dodawać stopniowo cukier, ciągle ubijając. Dodać rozbełtane żółtka i olej. Zmiksować na puch. Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i kilka kropel aromatu i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć na blachę i nałożyć umyty i pokrojony na 3 cm kawałki rabarbar. Blachę włożyć do nagrzanego piekarnika, piec 35 min w temp 170°C. Upieczone ciasto posypać pudrem cukrem.
Polecam również przepis na „Kruchy placek z rabarbarem i różową bezą”.
Smacznego 😉