Jak upiec ciasto Pani Walewska?

Wczoraj upiekłam pierwszy raz ciacho „Pani Walewska„, ciacho na Dzień Matki do kawusi. Powiem szczerze, że wygląda na pracochłonne, ale robi się je szybko – byłam  mile zaskoczona 🙂 Ciasto warte upieczenia, bo to rozkosz dla podniebienia 😀 😀

Składniki na kruche ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru pudru
  • 200 g masła lub Kasi
  • 6 żółtek

Wszystkie składniki posiekać nożem i zagnieść ciasto w kulę. Podzielić na dwie części

.
Składniki na bezę:

  • 6 białek
  • 1,5 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier (to bardzo ważne!) małymi partiami. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać szpatułką.

Ponadto:

  • 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (400 g)
  • 120 g płatków migdałowych

 

Przygotować dwie formy prostokątne, wyłożyć je papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na blachę, na nim posmarować połowę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. Można obydwa placki piec razem w piekarniku lub jeden po drugim,  wtedy najlepiej drugą bezę przygotować bezpośrednio przed pieczeniem (piekłam dwa placki razem). Piec w temperaturze 170 st C przez około 40 minut.

Masa kremowa:

  • 2 szklanki mleka (500 ml)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • cukru waniliowy
  • 200 g masła
  • kilka kropel aromatu migdałowego (dodam 2 łyżki likieru Amaretto)

Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą zmiksować z żółtkami i mąką (jak na budyń), dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić, co jakiś czas mieszając.

Miękkie masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas miksując. Dodać aromat migdałowy i zmiksować.

Gotowe, ostudzone placki przełożyć masą kremową. Schłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce.

Życzę smacznego 🙂

6 komentarzy do “Jak upiec ciasto Pani Walewska?

  1. Hania Autor wpisu

    Anito, mile zdziwisz się, robi się łatwo, szybko i przyjemnie :D. Wyobraź sobie, że ja też robiłam je po raz pierwszy. Urzekło mnie swoim wyglądem, a smakuje jeszcze lepiej 😉 Życzę udanego wypieku i mile pozdrawiam 😀

  2. Anita

    Właśnie jestem w trakcie pieczenia ciasta i niestety beza mi się przypala, zaczęłam od 175 st C a teraz piekę w 135 st C i boję się, że ciasto będzie surowe. Co robic w takiej sytuacji..? pozdrawiam

  3. Hania Autor wpisu

    Oto zdjęcie ciasta, które wykonała Anita 🙂

    Anito, ciasto wyszło Ci wspaniale! 😉

  4. Anita

    dziękuję bardzo, starałam się 🙂 tak więc wynika z tego, że blog spełnia swoje zadanie 🙂
    Ps. ciasto było pyszne i nie tak skomplikowane na jakie wygląda 🙂
    pozdrawiam

  5. Patrycja

    Anita! Jestem pod wrażeniem! Twoja Pani Walewska wygląda pięknie i przepysznie 🙂 Gratuluję udanego wypieku 🙂

Możliwość komentowania została wyłączona.