Wczoraj upiekłam pierwszy raz ciacho „Pani Walewska„, ciacho na Dzień Matki do kawusi. Powiem szczerze, że wygląda na pracochłonne, ale robi się je szybko – byłam mile zaskoczona 🙂 Ciasto warte upieczenia, bo to rozkosz dla podniebienia 😀 😀
Składniki na kruche ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru pudru
- 200 g masła lub Kasi
- 6 żółtek
Wszystkie składniki posiekać nożem i zagnieść ciasto w kulę. Podzielić na dwie części
.
Składniki na bezę:
- 6 białek
- 1,5 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier (to bardzo ważne!) małymi partiami. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać szpatułką.
Ponadto:
- 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (400 g)
- 120 g płatków migdałowych
Przygotować dwie formy prostokątne, wyłożyć je papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na blachę, na nim posmarować połowę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. Można obydwa placki piec razem w piekarniku lub jeden po drugim, wtedy najlepiej drugą bezę przygotować bezpośrednio przed pieczeniem (piekłam dwa placki razem). Piec w temperaturze 170 st C przez około 40 minut.
Masa kremowa:
- 2 szklanki mleka (500 ml)
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- cukru waniliowy
- 200 g masła
- kilka kropel aromatu migdałowego (dodam 2 łyżki likieru Amaretto)
Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą zmiksować z żółtkami i mąką (jak na budyń), dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić, co jakiś czas mieszając.
Miękkie masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas miksując. Dodać aromat migdałowy i zmiksować.
Gotowe, ostudzone placki przełożyć masą kremową. Schłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce.
Życzę smacznego 🙂
Wygląda na bardzo skomplikowane, ale spróbuje, bo wygląda pysznie 🙂
Anito, mile zdziwisz się, robi się łatwo, szybko i przyjemnie :D. Wyobraź sobie, że ja też robiłam je po raz pierwszy. Urzekło mnie swoim wyglądem, a smakuje jeszcze lepiej 😉 Życzę udanego wypieku i mile pozdrawiam 😀
Właśnie jestem w trakcie pieczenia ciasta i niestety beza mi się przypala, zaczęłam od 175 st C a teraz piekę w 135 st C i boję się, że ciasto będzie surowe. Co robic w takiej sytuacji..? pozdrawiam
Oto zdjęcie ciasta, które wykonała Anita 🙂
Anito, ciasto wyszło Ci wspaniale! 😉
dziękuję bardzo, starałam się 🙂 tak więc wynika z tego, że blog spełnia swoje zadanie 🙂
Ps. ciasto było pyszne i nie tak skomplikowane na jakie wygląda 🙂
pozdrawiam
Anita! Jestem pod wrażeniem! Twoja Pani Walewska wygląda pięknie i przepysznie 🙂 Gratuluję udanego wypieku 🙂