Korzystając z obfitości jabłek każdej jesieni, upiekłam kolejną szarlotkę, tym razem z krateczką na górze. Szarlotka jest u nas zawsze mile widziana, a z dodatkiem bitej śmietany znika z prędkością światła, hihi. Raz na jakiś czas, można sobie pozwolić na małą, słodką rozpustę 😉
Składniki na mus jabłkowy:
- 2-3 kg jabłek
- kubek rodzynek sparzonych wrzątkiem (lub żurawiny kandyzowanej)
- opakowanie cukru waniliowego (dałam 2 łyżki domowego)
- 2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie musu:
Jabłka obrać i pokroić w ćwiartki lub ósemki, umyć i pozostawić na sicie do odcieknięcia. Z części jabłek ugotować mus, a pozostałe jabłka starkować na dużych oczkach. Do wystudzonego musu dodać utarte jabłka, sparzone rodzynki, cukier waniliowy i cynamon, delikatnie wymieszać.
Składniki na kruche ciasto:
- 2,5 szkl. mąki
- 3/4 szkl. cukru
- 1 jajko
- 200 g masła
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
Wykonanie:
Wszystkie składniki posiekać nożem i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną z części ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia na wymiar blachy i przełożyć papier z ciastem do blachy. Drugą część ciasta rozwałkować i pokroić na paseczki 2-centymetrowej szerokości. Na ciasto nałożyć wcześniej przygotowaną masę jabłkową, wyrównać. Paski ciasta nanieść na masę jabłkową, ukośnie, w lewo i w prawo, tworząc krateczkę. Blachę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 40-45 minut w temp. 170°C.
Oczywiście szarlotkę można delikatnie polukrować, ale dla nas taka bez lukru jest pyszna 🙂
Życzę udanych wypieków i smacznego 🙂