Proponuję upieczenie szybkiego i pysznego ciasta z jabłkami i co najważniejsze zawsze się udaje i wszystkim smakuje 🙂 Użyć można do niego każdego rodzaju jabłek. Piekę to ciasto od lat i nie wiedziałam, że się nazywa salceson 🙂
Składniki:
- 3 szk. mąki
- 1 szk. oleju
- 1,5 szk. cukru
- 6 całych jaj
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- talerz pokrojonych w ósemki jabłek
Wykonanie:
Na początku obrać jabłka ze skórki, pokroić je w ósemki, przepłukać i pozostawić do odsączenia z wody. Mikserem utrzeć cukier z olejem, dodawać po jednym jajku, zmiksować. Dodać pozostałe składniki i ponownie zmiksować. Na koniec dodać pokrojone w ósemki jabłka i łyżką wmieszać je w ciasto. Zawartość wylać na prostokątną blachę, wyłożoną papierem do pieczenia.
Włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika i piec 35-40 minut w temp. 175 st.C
Upieczone i wystudzone ciasto polać lukrem z pudru cukru w tzw. esy-floresy.
Teraz wystarczy kroić i zajadać się ciastem, smacznego 😛
Wszystkim życzę udanej i miłej niedzieli 🙂
Ślinka cieknie 🙂 Chyba dam się przekonać!
Gorąco zachęcam, jedno z tych na jesienną porę 🙂