Dziś upiekłam ciasto mocno czekoladowe z cukinią 😉 – jeżeli ktoś lubi czekoladę, będzie zachwycony. Ciężko odmówić sobie kolejnego kawałeczka, po prostu rozkosz dla podniebienia 😉 Cukinia jest niewyczuwalna, choć jest głównym składnikiem ciasta, dzięki niej ciasto jest wilgotne i długo zachowuje świeżość. Prawdziwe ciasto czekoladowe dla łasuszków 😉
Składniki:
- 2 szkl. cukinii startej na tarce o dużych oczkach
- 100 g masła
- 0,5 szkl. oleju
- 1 szkl. cukru
- 2,5 szkl. mąki
- 1 cukier waniliowy
- 2 jajka
- 0,5 szkl. jogurtu naturalnego
- 50 g kakao
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
- szczypta soli
Ponadto na polewę czekoladową::
- 100 g gorzkiej czekolady
- 40 g masła
- 2 łyżeczki śmietanki
Wykonanie:
Na początku obrać cukinię ze skóry, wydrążyć środek z pestkami i zetrzeć ją na tarce, na dużych oczkach.
Miękkie masło, jajka, olej, cukier i cukier waniliowy zmiksować na puch. Dodać kakao, kawę rozpuszczalną i jogurt naturalny, zmiksować. Następnie dołożyć mąkę, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli, zmiksować na gładką masę. Na końcu dodać startą na tarce cukinię i gorzką czekoladę posiekaną na drobne kawałki. Wszystko delikatnie wymieszać łyżką. Przełożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włożyć do nagrzanego piekarnia. Piec 40 minut w temp. 170°C.
Jak zrobić polewę czekoladową?
Gorzką czekoladę połamać na kawałki, włożyć do rondelka i dodać masło i śmietankę. Rondelek należy umieścić w szerszym garnku, z gotującą się wodą. Mieszać do roztopienia i połączenia składników. Odstawić na chwilę do wystudzenia.
Ciasto polać polewą … i gotowe 🙂
Życzę udanych wypieków 😉