Ciasto czekoladowe z cukinią

Dziś upiekłam ciasto mocno czekoladowe z cukinią 😉 – jeżeli ktoś lubi czekoladę, będzie zachwycony. Ciężko odmówić sobie kolejnego kawałeczka, po prostu rozkosz dla podniebienia 😉 Cukinia jest niewyczuwalna, choć jest głównym składnikiem ciasta, dzięki niej ciasto jest wilgotne i długo zachowuje świeżość. Prawdziwe ciasto czekoladowe dla łasuszków 😉

Składniki:

  • 2 szkl. cukinii startej na tarce o dużych oczkach
  • 100 g masła
  • 0,5 szkl. oleju
  • 1 szkl. cukru
  • 2,5 szkl. mąki
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • 0,5 szkl. jogurtu naturalnego
  • 50 g kakao
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
  • szczypta soli

Ponadto na polewę czekoladową::

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 40 g masła
  • 2 łyżeczki śmietanki

 

 Wykonanie:

Na początku obrać cukinię ze skóry, wydrążyć środek z pestkami i zetrzeć ją na tarce, na dużych oczkach.

Miękkie masło, jajka, olej, cukier i cukier waniliowy zmiksować na puch. Dodać kakao, kawę rozpuszczalną i jogurt naturalny, zmiksować. Następnie dołożyć mąkę, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli, zmiksować na gładką masę. Na końcu dodać startą na tarce cukinię i gorzką czekoladę posiekaną na drobne kawałki. Wszystko delikatnie wymieszać łyżką. Przełożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włożyć do nagrzanego piekarnia. Piec 40 minut w temp. 170°C.

 

 

 

 

Jak zrobić polewę czekoladową?

Gorzką czekoladę połamać na kawałki, włożyć do rondelka i dodać masło i śmietankę.  Rondelek należy umieścić w szerszym garnku, z gotującą się wodą. Mieszać do roztopienia i połączenia składników. Odstawić na chwilę do wystudzenia.

Ciasto polać polewą … i gotowe 🙂

Życzę udanych wypieków 😉

 

Kolorowe bombeczki 🙂

 

Pozdrawiam wszystkich cieplutko 🙂