Brownie z sernikiem i musem truskawkowym

Ciasto wieńczące sezon truskawkowy, brownie z sernikiem czekoladowym o dwóch smakach – białej i gorzkiej czekolady z pysznym musem truskawkowym 😀

Składniki na brownie:

  • 120 g ciemnej gorzkiej czekolady
  • 120 g masła
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 jajka
  • paczka zmielonych płatków migdałów
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie brownie:

Czekoladę połamać na kosteczki, wrzucić do garnka, dodać cukier i masło, całość zagotować na małym ogniu. Następnie do przestudzonej masy dodać jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i migdałami, zmiksować.

Składniki masy serowej:

  • 1 kg twarogu zmielonego we wiaderku
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 niepełna szkl. cukru
  • 4 jajka
  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g białej czekolady

Wykonanie masy serowej:

Jajka zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać twaróg i mąkę ziemniaczaną. Podzielone na kosteczki czekolady roztopić w miseczkach w mikrofalówce (lub w rondelku na małym ogniu). Masę twarogową podzielić na dwie części, do jednej dodać rozpuszczoną białą czekoladę, do drugiej gorzką.

Składniki musu truskawkowego:

  • 400 g truskawek
  • 1/4 szkl. cukru
  • 2 pełne łyżeczki mąki ziemniaczanej

Wykonanie musu truskawkowego:

Umyte truskawki zmiksować z cukrem w blenderze, wlać zawartość do rondelka, dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną musu i zagotować.

Wykonanie ciasta:

Ciasto nałożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Masę twarogową z ciemną czekoladą nałożyć na brownie, a następnie masę z białą czekoladą. Na wierzchu ciasta zrobić zagłębienia łyżeczką i wypełnić je musem truskawkowym. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 170°C przez 55 minut. Studzić sernik przez 10 minut w wyłączonym piekarniku, później stopniowo otwierać piekarnik. Ciasto po ostygnięciu schłodzić w lodówce.

Pozdrawiam wszystkich słonecznie w tę deszczową niedzielę 😀