Ciasto wieńczące sezon truskawkowy, brownie z sernikiem czekoladowym o dwóch smakach – białej i gorzkiej czekolady z pysznym musem truskawkowym 😀
Składniki na brownie:
- 120 g ciemnej gorzkiej czekolady
- 120 g masła
- 1/2 szkl. cukru
- 2 jajka
- paczka zmielonych płatków migdałów
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie brownie:
Czekoladę połamać na kosteczki, wrzucić do garnka, dodać cukier i masło, całość zagotować na małym ogniu. Następnie do przestudzonej masy dodać jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i migdałami, zmiksować.
Składniki masy serowej:
- 1 kg twarogu zmielonego we wiaderku
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 niepełna szkl. cukru
- 4 jajka
- 3 łyżeczki cukru wanilinowego
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g białej czekolady
Wykonanie masy serowej:
Jajka zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać twaróg i mąkę ziemniaczaną. Podzielone na kosteczki czekolady roztopić w miseczkach w mikrofalówce (lub w rondelku na małym ogniu). Masę twarogową podzielić na dwie części, do jednej dodać rozpuszczoną białą czekoladę, do drugiej gorzką.
Składniki musu truskawkowego:
- 400 g truskawek
- 1/4 szkl. cukru
- 2 pełne łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wykonanie musu truskawkowego:
Umyte truskawki zmiksować z cukrem w blenderze, wlać zawartość do rondelka, dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną musu i zagotować.
Wykonanie ciasta:
Ciasto nałożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Masę twarogową z ciemną czekoladą nałożyć na brownie, a następnie masę z białą czekoladą. Na wierzchu ciasta zrobić zagłębienia łyżeczką i wypełnić je musem truskawkowym. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 170°C przez 55 minut. Studzić sernik przez 10 minut w wyłączonym piekarniku, później stopniowo otwierać piekarnik. Ciasto po ostygnięciu schłodzić w lodówce.
Pozdrawiam wszystkich słonecznie w tę deszczową niedzielę 😀