Właśnie delektujemy się sernikiem cappuccino. Sernik pachnący kawą z delikatną nutą alkoholu – likieru kawowego i Amaretto. Sernik wyborny – godny polecenia.
Składniki:
- 2 paczki herbatników Petit Beurre
- 50 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki likieru Amaretto
Wykonanie:
Herbatniki posiekać robotem na mąkę. Masło roztopić, dodać do niego czekoladę rozpuszczoną w mikrofali, dodać zmielone herbatniki i wszystko wymieszać do połączenia składników. Przełożyć masę na spód tortownicy wyłożony papierem do pieczenia. Na czas przygotowania masy serowej włożyć do lodówki.
Składniki masy serowej:
- 1 kg twarogu mielonego we wiaderku
- 200g twarogu niemielonego
- 5 jajek
- 150 ml śmietanki 30%
- 1 szkl. drobnego cukru
- 4 łyżki mąki
- 2 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalać 1/3 szklanką wrzątku (wystudzić)
- 2 łyżki likieru kawowego
Wykonanie masy serowej:
Sery zmiksować z cukrem i mąką, aż masa będzie gładka. Dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Następnie dolać śmietanę, likier kawowy i wystudzoną kawę (pozostawić 2 łyżki kawy do polewy). Zmiksować tylko do połączenia składników (niedługo, aby nie napowietrzać masy).
Składniki na polewę:
- 400 ml kwaśnej śmietany 18%
- 3 łyżki drobnego cukru
- 3 łyżki likieru kawowego (kajmakowy)
- 3 łyżki Irish Cream
- 1 łyżka likieru Amaretto
- 2 łyżki kawy (pozostałej z przyrządzenia masy serowej)
Wykonanie polewy:
Wszystkie składniki włożyć do naczynia i dobrze wymieszać.
Masę serową wyłożyć na schłodzony w lodówce spód herbatnikowy, włożyć do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150°C i piec 60-70 minut. Następnie ciasto wyjąć, polać przygotowaną polewą, ponownie włożyć do piekarnika i piec kolejne 15 minut w tej samej temperaturze (150°C).
Dla dobrego schłodzenia upieczony i wystudzony sernik wstawić do lodówki.
Udanych wypieków 🙂