Placek „Trzech Króli”

Z okazji Święta Trzech Króli upiekłam placek pod tą nazwą. Jest to placek drożdżowy z dodatkiem rodzynek nasączonych koniakiem i z migdałem. Ten kto trafi na migdał w kawałku ciasta, zostanie Migdałowym Królem 🙂 Przepis zaczerpnięty: Aldona Plucińska. „Polskie świętowanie. Adwent, Gody, Zapusty”.

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 20 g drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 1 szkl. mleka
  • 100 g masła
  • 3 jajka
  • starta skórka z połowy cytryny
  • 70 g rodzynek
  • 1 kieliszek koniaku
  • szczypta soli
  • 1 migdał obrany ze skórki

Wykonanie:

Z drożdży, łyżki cukru, łyżki mąki i ciepłego mleka rozrobić rozczyn. Rodzynki sparzyć wrzątkiem, odcedzić i zalać kieliszkiem koniaku. Przesianą mąkę wsypać do miski, dodać cukier, 2 jajka i 1 białko (żółtko pozostawić do posmarowania ciasta). Wlać rozczyn, dodać szczyptę soli i startą skórkę z połowy cytryny. Wyrobić ciasto (miksowałam łopatkami do ciężkich ciast). Dodać stopione masło, rodzynki i migdał obrany ze skórki (uprzednio sparzony wrzątkiem), wyrobić. Nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia 1,5 – 2 godzin (musi podwoić swoją objętość).

Po tym czasie ciasto wyrobić na stole na odrobinie pozostałego stopionego masła, włożyć na blachę wysmarowaną masłem i opruszoną bułką tartą. Odstawić do ponownego wyrośnięcia (około 0,5 godziny). Rozkłuconym żółtkiem posmarować wierzch ciasta, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 35-40 minut w temp. 180°C.

Upieczony i wystudzony placek polukrować i obsypać płatkami migdałowymi uprażonymi na suchej patelni.

Najlepszy jeszcze ciepły, mniam.

Miłego świętowania 🙂