Sernik ten chodził za mną od czasu przyrządzania żurawiny z gruszką i właśnie wówczas, z myślą o nim zamroziłam kubek przemielonej i zmiksowanej żurawiny. Sernik nowojorski pieczony w kąpieli wodnej, równiutki jak stół, bialutki i puszysty jak puch, przełamany nutą cierpkiej żurawiny. Smak wyrafinowany, wspaniały, do tego niesamowity kolor żurawiny, który za każdym razem mnie urzeka 🙂 Warto od czasu do czasu skusić się na upieczenie tego sernika. Jego smak rekompensuje czas jego przygotowania. Polecam gorąco! 🙂
Składniki na masę ciasteczkową:
- 200 g herbatników kakaowych
- 50 g masła
Wykonanie masy ciasteczkowej:
Masło roztopić. Robotem zmielić herbatniki na mąkę i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Masę ciasteczkową rozłożyć na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i na czas przygotowania masy serowej schłodzić w lodówce.
Składniki i sposób wykonania masy serowej.
Ponadto:
- 3/4 szkl. żurawiny zmielonej maszynką do mielenia i dodatkowo zmiksowanej ręcznym blenderem (u mnie jest wykorzystana żurawina wcześniej zamrożona)
- pół szkl. suszonej żurawiny
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wykonanie musu żurawinowego:
Zmieloną i zmiksowaną żurawinę podgrzać w rondelku. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z dwiema łyżeczkami zimnej wody, dobrze wymieszać i dodać do żurawiny, zagotować. Odstawić do wystudzenia.
Suszoną żurawinę dodać do masy serowej i wmieszać ją w masę.
Sposób na wzorek:
Ugotowany i schłodzony mus żurawinowy nałożyć łyżeczką na masę serową w formie pasków. Wykałaczką przeciągnąć co kilka centymetrów kreski w jednym kierunku, następne pomiędzy nimi przeciągnąć w przeciwnym kierunku lub przeciągnąć wykałaczką w esy-floresy, według fantazji.
Tortownicę przygotować do kąpieli wodnej – obłożyć ją dwukrotnie folią aluminiową na krzyż, aby woda nie przedostała się do pieczonego ciasta.
Tak przygotowany sernik włożyć na blachę od piekarnika wypełnioną wrzątkiem na wysokość około 2 cm i piec 60-70 minut w temp. 150°C.
Sernik najpyszniejszy jest po dobrym schłodzeniu, najlepiej następnego dnia 😀
Udanych wypieków i smacznego 🙂