Sernik nowojorski z żurawiną

Sernik ten chodził za mną od czasu przyrządzania żurawiny z gruszką i właśnie wówczas, z myślą o nim zamroziłam kubek przemielonej i zmiksowanej żurawiny. Sernik nowojorski pieczony w kąpieli wodnej, równiutki jak stół, bialutki i puszysty jak puch, przełamany nutą cierpkiej żurawiny. Smak wyrafinowany, wspaniały, do tego niesamowity kolor żurawiny, który za każdym razem mnie urzeka 🙂 Warto od czasu do czasu skusić się na upieczenie tego sernika. Jego smak rekompensuje czas jego przygotowania. Polecam gorąco! 🙂

Składniki na masę ciasteczkową:

  • 200 g herbatników kakaowych
  • 50 g masła

Wykonanie masy ciasteczkowej:

Masło roztopić. Robotem zmielić herbatniki na mąkę i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Masę ciasteczkową rozłożyć na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i na czas przygotowania masy serowej schłodzić w lodówce.

Składniki i sposób wykonania masy serowej.

Ponadto:

  • 3/4 szkl. żurawiny zmielonej maszynką do mielenia i dodatkowo zmiksowanej ręcznym blenderem (u mnie jest wykorzystana żurawina wcześniej zamrożona)
  • pół szkl. suszonej żurawiny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Wykonanie musu żurawinowego:

Zmieloną i zmiksowaną żurawinę podgrzać w rondelku. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z dwiema łyżeczkami zimnej wody, dobrze wymieszać i dodać do żurawiny, zagotować. Odstawić do wystudzenia.

Suszoną żurawinę dodać do masy serowej i wmieszać ją w masę.

Sposób na wzorek:

Ugotowany i schłodzony mus żurawinowy nałożyć łyżeczką na masę serową w formie pasków. Wykałaczką przeciągnąć co kilka centymetrów kreski w jednym kierunku, następne pomiędzy nimi przeciągnąć w przeciwnym kierunku lub przeciągnąć wykałaczką w esy-floresy, według fantazji.

Tortownicę przygotować do kąpieli wodnej – obłożyć ją dwukrotnie folią aluminiową na krzyż, aby woda nie przedostała się do pieczonego ciasta.

Tak przygotowany sernik włożyć na blachę od piekarnika wypełnioną wrzątkiem na wysokość około 2 cm i piec 60-70 minut w temp. 150°C.

Sernik najpyszniejszy jest po dobrym schłodzeniu, najlepiej następnego dnia 😀

 

Udanych wypieków i smacznego 🙂