Niebanalne danie, które można przyrządzić na obiad lub specjalną okazję. Cannelloni, czyli rurki makaronowe nadziane mięsem mielonym w pomidorowym sosie.
Masz mielone, masz rurki, masz pyszny obiad 🙂
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 1 namoczona czerstwa bułka
- 1 cebula
- 2 jajka
- sól, pieprz, szczypta pieprzu cayenne, papryka słodka, lubczyk suszony, odrobina tymianku i majeranek
Składniki sosu:
- 1 cebula
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżka oleju
- przyprawy: sól, pieprz
- odrobina śmietanki 12%
Ponadto:
- paczka makaronu „Cannelloni”
- starty żółty ser
Przygotowanie mięsa mielonego:
Pieczywo namoczyć w zimnej wodzie. Do mięsa mielonego wbić jajka, dodać pokrojoną w kostkę cebulę (przed dodaniem można ją sparzyć wrzątkiem). Dołożyć wyciśniętą z wody bułkę, doprawić solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Wyrobić mięso na jednolitą masę.
Wykonanie sosu:
Na patelni na łyżce oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać puszkę pomidorów i chwilę pogotować. Doprawić do smaku. Zblendować na jednolitą konsystencję, dodać śmietankę i ponownie zagotować.
Wykonanie cannelloni:
Grube rurki makaronowe nadziać przygotowanym mięsem mielonym. W naczyniu żaroodpornym lub na szklanej blasze z piekarnika ułożyć obok siebie wypełnione rurki. Zalać sporą ilością sosu pomidorowego, tak aby makaron był całkowicie zanurzony w sosie (gdy sosu będzie za mało, makaron będzie suchy – więc sosu nie żałować!). Włożyć do piekarnika i zapiekać 40-45 minut w temp. 200°C.
Po tym czasie cannelloni obficie posypać startym serem i zapiekać kolejne 10 minut do całkowitego stopienia i zrumienienia się sera.
Smacznego 🙂