Robimy Cannelloni z mięsem mielonym w sosie pomidorowym

Niebanalne danie, które można przyrządzić na obiad lub specjalną okazję. Cannelloni, czyli rurki makaronowe nadziane mięsem mielonym w pomidorowym sosie.
Masz mielone, masz rurki, masz pyszny obiad 🙂

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 namoczona czerstwa bułka
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, szczypta pieprzu cayenne, papryka słodka, lubczyk suszony, odrobina tymianku i majeranek

Składniki sosu:

  • 1 cebula
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżka oleju
  • przyprawy: sól, pieprz
  • odrobina śmietanki 12%

Ponadto:

  • paczka makaronu „Cannelloni”
  • starty żółty ser

Przygotowanie mięsa mielonego:

Pieczywo namoczyć w zimnej wodzie. Do mięsa mielonego wbić jajka, dodać pokrojoną w kostkę cebulę (przed dodaniem można ją sparzyć wrzątkiem). Dołożyć wyciśniętą z wody bułkę, doprawić solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Wyrobić mięso na jednolitą masę.

Wykonanie sosu:

Na patelni na łyżce oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać puszkę pomidorów i chwilę pogotować. Doprawić do smaku. Zblendować na jednolitą konsystencję, dodać śmietankę i ponownie zagotować.

Wykonanie cannelloni:

Grube rurki makaronowe nadziać przygotowanym mięsem mielonym. W naczyniu żaroodpornym lub na szklanej blasze z piekarnika ułożyć obok siebie wypełnione rurki. Zalać sporą ilością sosu pomidorowego, tak aby makaron był całkowicie zanurzony w sosie (gdy sosu będzie za mało, makaron będzie suchy – więc sosu nie żałować!). Włożyć do piekarnika i zapiekać 40-45 minut w temp. 200°C.

Po tym czasie cannelloni obficie posypać startym serem i zapiekać kolejne 10 minut do całkowitego stopienia i zrumienienia się sera.

Smacznego 🙂