Dziś na obiad klopsy rybne 😉 Znacie te pyszne klopsy? Przyrządzacie je? Nie? No to najwyższa pora je poznać i przyrządzić. Zapraszam 😉
Składniki:
- filet z dorsza ok. 70 dag
- 2-3 jajka
- 1-1,5 szkl. bułki tartej (albo 2 kromki suchego pieczywa lub bułka)
- 2-3 duże cebule
- sól, pieprz, ziarenka smaku Knorra
Wykonanie:
Filet z dorsza umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i zmielić w maszynce do mielenia. Zmielić pokrojoną w cząstki cebulę i suche pieczywo (aby przepchnąć resztki ryby i cebuli). Namoczyć bułkę tartą (zalać wodą, aby bułka napęczniała). Wbić jajka, dodać namoczoną bułkę tartą, przyprawy: sól, pieprz (klopsy rybne lubią być pikantne) i odrobinę ziarenek smaku (niekoniecznie). Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Panierować w bułce tartej i kłaść na rozgrzany tłuszcz na patelni. Smażyć z obu stron na rumiano.
Klopsy rybne pyszne są na gorąco, ale równie wyśmienicie smakują na zimno. Polecam 😉