Jak zrobić dorsza po grecku?

Dorsza po grecku lubią chyba wszyscy, ale nie wszyscy potrafią go przyrządzić. Wydaje się być pracochłonny – nic bardziej mylnego. Przedstawiam mój sposób na dobrą rybkę pod grubą pierzynką warzyw. Zapraszam 🙂

 Składniki:

  • 1 kg fileta z dorsza (u mnie bez skóry)
  • 3-4 jajka
  • bułka tarta do panierki
  • 2-3 cebule
  • 4 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 3 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, sól, pieprz, przecier pomidorowy

Wykonanie:

Dorsza poporcjować na kawałki, umyć i pozostawić na sicie do odcieknięcia. Jajka rozkłócić widelcem, dodać sól i pieprz. Rybę namoczyć w jajku i panierować w bułce tartej. Kłaść kawałki ryby na rozgrzany na patelni tłuszcz i smażyć do zrumienienia obu stron.

Warzywa (marchew, seler i pietruchę) obrać, umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w półplastry (dodaję jeszcze por, ale nie miałam go pod ręką, więc obyło się bez niego).

Po usmażeniu dorsza dodać na patelnię na pozostały tłuszcz wszystkie warzywa, cebulę, liście laurowe, ziele angielskie i podsmażyć wszystko. Następnie podlać wodą (wrzątkiem), tak, aby warzywa były zanurzone w sosie, dodać 3-4 łyżeczki przecieru pomidorowego i chwilę pogotować. Na końcu doprawić do smaku solą i pieprzem. W naczyniu ułożyć warstwę ryby, obłożyć połową warzyw, następnie kolejna warstwa ryby i nałożyć pozostałą część warzyw. Wstawić do lodówki do schłodzenia.

Życzę smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *