Marchwianka w wersji light

Marchwianka w wersji light, dla wszystkich, którzy stosują dietę według dr E. Dąbrowskiej, ale także dla wszystkich, którzy mają ochotę na coś lekkiego po obfitym w słodkości okresie karnawałowym. Zapraszam po przepis 🙂

Składniki:

  • 1 kg marchwi
  • 1 kalarepka
  • 1 pietrucha
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1 cebula
  • ponadto: 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, garść majeranku, pieprz, sól, szczypiorek lub natka pietruszki

Wykonanie:

Obrać i umyć warzywa, wrzucić w całości do garnka na gotujący się wrzątek. Dodać liście laurowe i ziele angielskie oraz pokrojoną w piórka cebulę i pora. Gotować do miękkości warzyw. Następnie wyjąć marchew, pietruchę i seler, a dołożyć do wywaru pokrojoną w kostkę kalarepkę. Gdy kalarepka zmięknie, można odłożyć kilka jej kostek do dekoracji. Przed miksowaniem należy usunąć ziele angielskie i liście laurowe (można je ponowne dołożyć po zmiksowaniu zupy). Dołożyć wyjęte wcześniej warzywa i wszystko zmiksować blenderem na krem. Wrzucić garść majeranku, doprawić przyprawami (pieprz, sól) i zagotować. Nalać zupę do talerza, nałożyć odłożone kawałki kalarepki i udekorować pokrojonym szczypiorkiem lub natką pietruszki wedle upodobań smakowych.

Smacznego!