Skrzydełka z ryżem, danie godne polecenia oraz warte przyrządzenia na obiad lub ciepłą kolację. Jak raz w nim zasmakujecie, to będziecie co jakiś czas do niego wracać.
Powiem krótko – pycha 🙂
Składniki:
- 1 kg skrzydełek z kurczaka
- ulubiona przyprawa do kurczaka (u mnie Złocista Knorra)
- 2 szkl. ryżu
- 2-3 cebule
Zalewa:
- 4 szkl. wody
- 50 g masła
- 6 łyżek keczupu
- 2 łyżki Vegety lub ziarenek smaku Knorra
- 2 łyżki papryki
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 0,5 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
Skrzydełka umyć, osuszyć i posypać ulubioną przyprawą do kurczaka.
Do żaroodpornego naczynia wsypać ryż i dodać pokrojoną w kostkę cebulę.
Wykonanie:
Do garnka wlać wodę i dodać do zalewy wszystkie podane wyżej składniki. Podgrzać i mieszać całość do połączenia się wszystkich składników zalewy. Zagotować. Przyrządzoną zalewą zalać przygotowany w żaroodpornym naczyniu ryż z pokrojoną cebulką i wymieszać. Na górę położyć doprawione skrzydełka i włożyć do piekarnika. Piec w temp. 180°C przez 1 godzinę. Po pół godzinnym zapiekaniu odwrócić skrzydełka na drugą stronę dla ładnego ich zrumienienia.
Podane danie przygotowane jest dla 4 osób.
Smacznego 😀