Jak przyrządzić skrzydełka z ryżem?

Skrzydełka z ryżem, danie godne polecenia oraz warte przyrządzenia na obiad lub ciepłą kolację. Jak raz w nim zasmakujecie, to będziecie co jakiś czas do niego wracać.
Powiem krótko – pycha 🙂

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • ulubiona przyprawa do kurczaka (u mnie Złocista Knorra)
  • 2 szkl. ryżu
  • 2-3 cebule

Zalewa:

  • 4 szkl. wody
  • 50 g masła
  • 6 łyżek keczupu
  • 2 łyżki Vegety lub ziarenek smaku Knorra
  • 2 łyżki papryki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 0,5 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

Skrzydełka umyć, osuszyć i posypać ulubioną przyprawą do kurczaka.
Do żaroodpornego naczynia wsypać ryż i dodać pokrojoną w kostkę cebulę.

Wykonanie:

Do garnka wlać wodę i dodać do zalewy wszystkie podane wyżej składniki. Podgrzać i mieszać całość do połączenia się wszystkich składników zalewy. Zagotować. Przyrządzoną zalewą zalać przygotowany w żaroodpornym naczyniu ryż z pokrojoną cebulką i wymieszać. Na górę położyć doprawione skrzydełka i włożyć do piekarnika. Piec w temp. 180°C przez 1 godzinę. Po pół godzinnym zapiekaniu odwrócić skrzydełka na drugą stronę dla ładnego ich zrumienienia.

Podane danie przygotowane jest dla 4 osób.

 Smacznego 😀