Nie macie pomysłu na obiad? Moja propozycja na smaczny posiłek, to udka z ryżem, nadziewane suszonymi śliwkami oraz z mizerią jako dodatkiem.
Powiem krótko – to jest pyszne 😉
Składniki:
- udka bez skóry i bez kości dostępne w sprzedaży lub na zamówienie (ilość według uznania i apetytu 🙂 )
- suszone śliwki
- przyprawa do kurczaka (Złocista Knorra)
- śmietanka 30%
- wykałaczki
Ponadto:
- ryż lub ziemniaki
Wykonanie:
Udka kilkakrotnie umyć w wodzie, pozostawić do odcieknięcia i wysuszyć papierowym ręczniczkiem. Każde udko nadziać 2-3 suszonymi śliwkami, zwinąć i spiąć wykałaczką.
Mięso kłaść na rozgrzany na patelni tłuszcz i smażyć z obu stron do zrumienienia. Posypać ulubioną przyprawą (u mnie „Złocista” Knorra). Podsmażone mięso podlać wodą i dusić pod przykryciem do miękkości. Oprócz udek dałam również pałeczki kurczaka – nie wszyscy domownicy gustują w udkach.
Uduszone mięso wyjąć i przygotować sos. Wymieszać mąkę ze słodką śmietaną i odrobiną wody, zaklepać sos, zagotować i doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Przygotowane mięso podawać z ryżem lub ziemniakami, do tego sos i mizeria.Po przepis na dobrą mizerię, zapraszam już w kolejnym poście 😉
Życzę smacznego 🙂