Udka nadziewane śliwkami

Nie macie pomysłu na obiad? Moja propozycja na smaczny posiłek, to udka z ryżem, nadziewane suszonymi śliwkami oraz z mizerią jako dodatkiem.
Powiem krótko – to jest pyszne 😉

Składniki:

  • udka bez skóry i bez kości dostępne w sprzedaży lub na zamówienie (ilość według uznania i apetytu 🙂 )
  • suszone śliwki
  • przyprawa do kurczaka (Złocista Knorra)
  • śmietanka 30%
  • wykałaczki

Ponadto:

  • ryż lub ziemniaki

Wykonanie:

Udka kilkakrotnie umyć w wodzie, pozostawić do odcieknięcia i wysuszyć papierowym ręczniczkiem. Każde udko nadziać 2-3 suszonymi śliwkami, zwinąć i spiąć wykałaczką.

Mięso kłaść na rozgrzany na patelni tłuszcz i smażyć z obu stron do zrumienienia. Posypać ulubioną przyprawą (u mnie „Złocista” Knorra). Podsmażone mięso podlać wodą i dusić pod przykryciem do miękkości. Oprócz udek dałam również pałeczki kurczaka – nie wszyscy domownicy gustują w udkach.

Uduszone mięso wyjąć i przygotować sos. Wymieszać mąkę ze słodką śmietaną i odrobiną wody, zaklepać sos, zagotować i doprawić świeżo zmielonym pieprzem.

Przygotowane mięso podawać z ryżem lub ziemniakami, do tego sos i mizeria.Po przepis na dobrą mizerię, zapraszam już w kolejnym poście 😉

Życzę smacznego 🙂