Święta Wielkanocne tuż-tuż, więc przedstawiam ciasto, które zagości na moim świątecznym, wiosennym stole. Może i Wy skorzystacie z przepisu i upieczecie je na święta. Kruche ciasto z delikatnym miodowym posmakiem, przełożone bitą śmietaną, z kajmakiem i obficie obsypane posiekanymi włoskimi orzechami. Przepis otrzymałam od sąsiadki lata temu. Jedno z prostszych ciast, choć rzadko je robię, bo nigdy nie ma chętnych do łupania orzechów 🙁 Ciasto jest przepyszne 😀
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki
- 0,5 szkl. cukru pudru
- 2 jajka
- 0,5 kostki Kasi
- 15 dag miodu (3 czubate łyżki)
- 1 cukier waniliowy
- 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
Ponadto:
- puszka kajmaku (lub mleko zagęszczone słodzone gotowane przez 2 godziny)
- 200 g posiekanych orzechów włoskich
Wykonanie kruchego ciasta:
Wszystkie składniki posiekać nożem i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Ciasto nałożyć na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia. Piec jedno po drugim przez 15 minut w temp. 175°C.
Składniki na krem śmietankowy:
- 500 ml śmietany 30%
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w minimalnej ilości gorącej wody
Wykonanie:
Śmietanę ubić z cukrem waniliowym, pod koniec stopniowo dodawać rozpuszczoną żelatynę. Upieczone placki przełożyć ubitą śmietaną. Na wierzchni placek nałożyć kajmak i obficie posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Wstawić do lodówki, najlepiej na kilka godzin.
Udanych wypieków 🙂
No i mam problem-czy zrobic Haniu Twoj sernik -czy to ciasto toffi. Na jedno i drugie leci mi slinka,oba wygladaja smakowicie
Ale dzisiaj raczej zdecyduje sie na ciasto toffi>Prosze trzymaj kciuki
Pozdrowienia
Dobry wybór! Tym bardziej, że robi się je wyjątkowo ekspresowo, a to przecież ważne dla nas, zapracowanych kobietek 🙂 Trzymam kciuki i śle pozdrowienia 😉